2012 was een mild hooikoortsjaar, nieuw seizoen staat voor de deur

Het hooikoortsseizoen van 2012 had meerdere gezichten. De intensiteit van hooikoortsklachten lag tijdens een deel van het voorjaar zo’n 25 procent lager dan vorig jaar door het zeer lage aantal boompollen, vooral van de berk. De klachtenintensiteit gedurende de zomermaanden was door een normaal aantal graspollen vergelijkbaar met vorige jaren. Voor mensen die de intensiteit van hooikoortsklachten in 2013 op de voet willen volgen stellen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Wageningen University en triptic de Allergieradar App beschikbaar. Vandaag zijn de eerste bloeiende elzenbomen gesignaleerd en vanaf eind december verwachten we mogelijk al de eerste hazelaars in bloei.

Het hooikoortsseizoen van 2012 begon eigenlijk al in december 2011 door de zeer hoge temperaturen aan het begin van de winter. Vooral hazelaar en sommige elzensoorten kwamen al zeer vroeg in bloei. De korte intense vorstperiode van begin februari leidde vervolgens tot vorstschade bij bomen waardoor ze minder goed bloeiden. Gemiddeld lag het aantal boompollen voor achttien boomsoorten rond de zestig procent lager dan vorig jaar.

Er zijn drie boomsoorten die allergene pollen produceren: hazelaar, els en berk. De pollenconcentraties van deze drie lagen beduidend lager dan in de voorgaande tien jaren. Vooral het aantal berkenpollen bleef met 80 procent minder pollen enorm achter. Het berkenpollen is juist een belangrijke veroorzaker van hooikoorts in het voorjaar. De lage pollenaantallen vertaalden zich in minder hooikoortsklachten. Op de website Allergieradar.nl, waar deelnemers de intensiteit van hun hooikoortsklachten registreren, lag de gemiddelde maximale klachtenscore tijdens het berkenpollenseizoen van 2012 gemiddeld 23 procent lager dan in 2011 en 11 procent lager dan in het berkenpollenseizoen van 2010.

Zie onderstaande figuur voor het verloop van de gemiddelde maximale klachtenscore en het verloop van de pollenconcentratie van de belangrijkste hooikoortsplanten.

 

 

Gemiddelde maximale klachtenscore van de deelnemers aan Allergieradar.nl in 2012. De balken geven de genormaliseerde pollenconcentratie (vierkantswortel van werkelijke aantal) van de verschillende hooikoortsplanten weer die door het LUMC zijn geteld. (bron: Allergieradar.nl)

Zomermaanden:

De hooikoortsklachten die tijdens het graspollenseizoen in 2012 geregistreerd werden bij Allergieradar.nl waren vergelijkbaar met de voorgaande twee jaren. Ook het aantal graspollen dat werd geteld was niet uitzonderlijk in vergelijking met de voorgaande tien jaren. In de laatste zomermaand, augustus, zagen we de klachten onverwachts wat toenemen. De klachtenintensiteit was zo’n 25 procent hoger dan in voorgaande jaren. Mogelijk werd dit veroorzaakt door het bijvoetpollen dat in die periode in de lucht voorkwam. Het aantal bijvoetpollen lag ruim 30 procent hoger dan voorgaande jaren.

 

Bron: allergieradar.nl