Ben jij een zomertype of een wintertype?

Duitse wetenschappers onderzochten waarom de één wel lijdt aan een winterdepressie en een ander niet. Volgens de onderzoekers zijn er verschillende types mensen, waaronder zomertypes en mensen die, opmerkelijk genoeg, van regen houden.

 

 

Door middel van dagelijkse vragenlijsten werden 2000 Duitsers onderzocht. Jaap Denissen, onderzoeker aan de Berlijnse Humboldt Universiteit, vertelt: “Wij wilden meer inzicht in wat van invloed is op de gemoedstoestand van de mens. Aan de hand van de antwoorden konden we onze respondenten in groepen indelen.”

 

Het team van Denissen identificeerde vier typen mensen: 1) mensen die niet worden beïnvloedt door het weer of seizoensverandering, 2) mensen die houden van de zomer, 3) mensen die een hekel hebben aan de zomer en 4) mensen die houden van regen. Zomerse types hebben meer last van de winter, terwijl mensen die van regen houden, zich vanzelfsprekend meer thuis voelen in de nattere maanden van het jaar.

 

Uit het onderzoek bleek dat kinderen vaak in dezelfde categorie vallen als hun moeder. Dat hoeft niet alleen met genen te maken te hebben. Volgens de onderzoekers kan een bepaald type ook een gevolg zijn van opvoeding of voeding.

 

Extra vitamine D stap in de goede richting

 

Volgens ander onderzoek kan een seizoensgebonden depressie ook komen door vitamine D-tekort. Professor Sue Penckofer, van de Loyola Universiteit in Chicago, ontdekte dat een aanvulling van vitamine D op het dieet van haar proefpersonen direct effect had. “We hebben gezien dat mensen zich beter en minder moe voelden, wanneer zij extra vitamine D kregen,” aldus Penckofer.

 

Vitamine D is te vinden in vis en speciaal verrijkte melkproducten. Daarnaast zit het ook in de menselijke huid. Dit wordt geactiveerd zodra onze huid in aanraking komt met zonlicht.

 

Bron: news.discovery.com