Britse weerkundige voorspelt nieuwe Siberische winter

De zomer is voorbij en de winter staat alweer voor de deur. En als we een Britse weerkundige mogen geloven staan we opnieuw voor een ijskoude winter.

De temperaturen in ons land waren nog niets vergeleken met de koudegolf die Groot-Brittannië een groot deel van de voorbije winter teisterde. In heel het land lag bijna voortdurend sneeuw, terwijl de temperatuur Siberische dieptepunten bereikte. Jonathan Powell, weerkundige bij Positive Weather Solutions, waarschuwt zijn landgenoten om zich schrap te zetten voor een nieuwe ijskoude winter.

Hoewel ook België een opvallend koude winter achter de rug had, brak het vorige winterseizoen alle records in Groot-Brittannië. Het was de koudste in 31 jaar. De gemiddelde temperatuur lag tussen 1 december 2009 en 24 februari 2010 op 1,5 graden Celsius. Dat ligt ver onder het gemiddelde van 3,7 graden voor deze periode. In Schotland werd zelfs een temperatuur van -22,3 graden Celsius genoteerd.

 


Blunders
Het Britse Met Office had slechts één kans op zeven gegeven op een extreem koude winter. De ontwikkelingen hadden te maken met ijskoude winden die de mildere Atlantische lucht tegenhielden. De voorbije zomer was echter opnieuw een tegenvaller voor de voorspellers van de weerkundige dienst. Ze hadden een echte “barbecuezomer” voorspeld, maar veel hittegolven hebben we niet gezien.

Na twee opeenvolgende blunders besloot het Met Office geen seizoensvoorspellingen meer openbaar te maken. Positive Weather Solutions had vorig jaar de natte zomer en de koude winter wel goed voorspeld en waagt zich nu opnieuw aan een uitspraak. “Het is heel ongewoon om twee opeenvolgende ijskoude winters te hebben, dus veel mensen verwachten een zacht seizoen dit jaar”, zegt Powell. “Maar de komende winter zal vergelijkbaar zijn met de vorige, hoewel het iets minder extreem zal worden. We verwachten even koude temperaturen, maar die zullen minder lang aanhouden.”

Witte kerst
Toch wordt het volgens Powell een winter met alle bekende scenario’s: scholen zullen sluiten, wegen zullen afgezonderd raken en automobilisten zullen door sneeuwbuien vast komen te zitten. Een witte kerst is in delen van Schotland zelfs heel waarschijnlijk.

Wel één voetnoot: dit weerkundig bedrijf is niet altijd helemaal juist in z’n voorspellingen. Zo moest augustus een hete maand worden, terwijl het de koelste sinds 1993 was. Bij het grotere Met Office wijzen ze de voorspellingen van de hand. “Deze voorspellers trekken de aandacht door altijd het tegenovergestelde van ons te zeggen. En als ze het dan bij het rechte eind hebben, gaan ze met de publiciteit lopen”, klinkt het bij Met.

Zelf beperken ze hun voorspellingen vanaf nu tot 30 dagen. Oktober wordt – althans in Groot-Brittannië – zacht, nat en winderig.

 

Bron: hln