Bronnen van verontreiniging door menselijke activiteiten

Elke stap die je neemt doet duizenden stofdeeltjes opwervelen. Dit zogenaamde huisstof is het eindproduct van een langzaam desintegrerend materiaal in meubels en beddengoed, of is samengesteld uit dierlijk haar, insecten uitwerpselen, schimmelsporen, bacteriën en pollen.

Zelfs je huid is een bron van de deeltjes in de lucht. In je leven schuur je ongeveer 18 kg van kleine huidschilfers af. De turbulentie die je veroorzaakt gewoon tijdens het wandelen is voldoende om stof van je kleren te laten verwaaien en van huishoudelijke oppervlakken te doen op wervelen.

Meestal zul je deze deeltjes niet zien – ze zijn te klein. Maar als ze eenmaal neerdalen en zich ophopen op, laten we zeggen, donker gelakte meubelen oppervlakken, zul je ze zeker waarnemen. De beste manieren om schoon te maken zal het stof niet volledig uitroeien.

De stofzuiger biedt daarbij wel wat hulp. Toch is dit toestel is zo goed als de filterzak binnenin. De populaire stofzuigermerken werken volgens het principe dat ze de lucht van buiten aanzuigen, dwingen de lcuht met kracht door een stofzak en sturen het daarna weer terug de kamer in via een uitlaat.

Het stofzaaksysteem is een afweging tussen het vermogen om fijne deeltjes te vangen en de zuigkracht. Een zak met zeer fijne poriën vangsten vele vervuilende stoffen, maar vermindert de zuigkracht. Aan de andere kant, een zak met grotere poriën kan de stofzuiger een indrukwekkende zuigkracht geven , maar deze kan niet alle fijne deeltjes filteren. Met andere woorden, zult u niet de zeer fijne deeltjes afvangen – alleen de grote die het meest gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Recentelijk zijn er sommige stofzuigers op de markt gekomen met verschillende systemen voor het  afvangen van stoft. Fabrikanten beweren dat ze de meeste microscopische deeltjes kunnen verwijderen.

Laten we wat doen aan de huishouding. Goed idee. Dit moet de niveaus van potentieel schadelijke stoffen verlagen. Ja, maar houd in gedachten, het reinigingsmaterialen en hun dampen bevatten vaak giftige chemicaliën. Reinigingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen, insectenwerende middelen, luchtverfrissers, verf enz. bevatten chemische verbindingen die  gemiddeld het niveau van een bepaalde stof in de binnenlucht door 2 tot 5 maal hoger dan die van de buitenlucht maken. De niveaus zijn vele malen hoger kort na bepaalde activiteiten en dit kan de ogen, neus, keel en longen irriteren, of hoofdpijn, misselijkheid en een toxische reactie veroorzaken.

Passief roken, of tabaksrook die rokers uitademen is een mengsel van rook die vrijkomt door de verbranding van een sigaret, pijp of sigaar, zoals de “US Environmental Protection Agency” het definieert. Het bureau schat dat ongeveer 3.000 niet-rokers in de VS elk jaar sterven als gevolg van passief roken. Het is dan niet meer nodig te vermelden dat passief roken een negatieve invloed op de luchtkwaliteit binnenshuis heeft.