de lentedip is iets van vroeger

DEN HAAG – Terwijl de merels ’s ochtends vroeg het hoogste lied zingen, de bomen uitbotten en de krokusjes in bloei staan, blijft het Fonds Psychische Gezondheid somberen.

Als we het Fonds Psychische Gezondheid mogen geloven, is het, net nu de dagen lengen, treurigheid troef. ,,Zeker na deze lange strenge en donkere winter kunnen veel mensen last hebben van de overgang naar de zomer. Nu de lente begint is de koek op”, meldt het Fonds in een bericht aan de media.

 

Van een voorjaarsdepressie of lenteblues heeft dr. Ybe Meesters van de polikliniek winterdepressie van het Universitair Medisch Centrum Groningen nog nooit gehoord. In de kliniek van Meesters – waar lichttherapie wordt toegepast – wordt het nu juist weer erg rustig, na grote drukte in december, januari en februari. Dat komt omdat de dagen lengen en de bomen uitbotten, volgens hem. ,,We worden weer actief, we gaan er weer op uit.”

 

Voorjaarsmoeheid

 

Vroeger was ‘voorjaarsmoeheid’ wel een veelgebruikt begrip, volgens Meesters. Maar toen waren de mensen aan het eind van de winter moe, omdat ze in de winter onvoldoende voedingsstoffen hadden binnengekregen door een gering aanbod van vooral verse groenten. Het was de tijd van het gepekelde en in weckflessen geconserveerde voedsel.

Een woordvoerder van het Fonds meldt dat ze er toch echt vaak telefoontjes krijgen van mensen die moeite heb met de overgang van winter naar lente. ,,Je hebt ook mensen die anderen vrolijk zien worden, en zich dan afvragen: waarom ik niet?”

Bron: nd.nl