De meest gestelde vragen over hooikoorts

BREDA – Het goede weer heeft niet alleen voordelen. Bij veel mensen spelen de hooikoortsklachten weer op zodra de temperaturen stijgen. De meest gestelde vragen op een rijtje.

 Wanneer start het hooikoortsseizoen?
Het hooikoorts seizoen kan van februari tot augustus duren. Het ligt er echter aan voor welke soort pollen je gevoelig bent. Zo bloeit de Hazelaar in februari en maart, maar grassen bloeien vooral in mei juni en juli. Zo kent elke boom- of grassoort een eigen bloeiseizoen.

 Wanneer zitten welke pollen in de lucht?
De pollen van de Hazelaar komen vooral voor in februari, maart en april. De Els bloeit in maart en april. De pollen van de Berk komen het meest voor in april en mei. De kropaar bloeit in mei en juni. Grassen bloeien vooral in mei, juni en juli en sommige grassen bloeien zelfs tot augustus.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?
De klachten ontstaan doordat de stuifmeelkorrels op het slijmvlies terecht komen en het afweersysteem aanzetten tot een ontstekingsreactie. Er kunnen neusklachten ontstaan, zoals een loopneus, niesaanvallen. Verder kun je last krijgen van de bijholtes in je gezicht, dat kan zorgen voor hoofdpijn. De huid kan ook een reactie geven op de pollen, deze kan geïrriteerd raken, er kunnen rode vlekken ontstaan en de huid kan opzwellen. Verder kunnen er jeukende, brandende en tranende ogen ontstaan.

 Hoe kun je hooikoorts vaststellen?
Je kunt hooikoorts vaststellen door een huistest te doen. Hierbij wordt een klein druppeltje waarin een geconcentreerd stofje zit (hetzelfde stofje als de pollen) op de huid gedruppeld en daarna met een klein prikje in de huid gebracht. Na een half uur ontstaat een reactie als je allergisch bent voor de stof.
Verder kan hooikoorts worden vastgesteld door een bloedtest.

 Wat kun je tegen hooikoorts doen?
Hooikoortsklachten kun je voorkomen met antihistaminica. Antihistaminica voorkomen dat de stoffen waar je allergisch voor bent in de slijmvliezen komen. Antihistaminica komen het meest voor in tabletvorm, maar er zijn ook oogdruppels en neusdruppels wanneer de klachten zich beperken tot de neus.

Een andere oplossing is immunotherapie. Hierbij wordt de stof waar mensen allergisch voor zijn en die hooikoortsklachten veroorzaken juist ingespoten. Dit gaat in hele kleine hoeveelheden, zo weinig dat mensen er geen klachten van krijgen, maar voldoende zodat het lichaam zich wel gaat verweren tegen de stof. In een bepaalde periode ‘went’ het lichaam dus aan de stof.

Wanneer de stof dan in grote hoeveelheden het lichaam binnenkomt, tijdens het hooikoortsseizoen, reageert je lichaam hier niet meer zo heftig op omdat het de stof al herkent. Je moet een jaar immunotherapie volgen om effect te bereiken, maar meestal duurt de therapie drie jaar. Aan het begin van de therapie moet je wekelijks worden behandeld, daarna is een maandelijkse injectie voldoende.

 

Bron: bredavandaag.nl