‘Door mens veroorzaakte weersextremen maken honderdduizenden slachtoffers’

De honderdduizenden slachtoffers en miljarden aan schadeposten door de weersextremen van het afgelopen decennium zijn deels te wijten aan menselijke activiteiten. Dat concluderen twee wetenschappers van het Duitse Potsdam Instituut voor Klimaat Impact Research.

Wereldwijd meten weerstations drie keer zo veel maandelijkse warmterecords als in een stationair klimaat, zo schrijven de wetenschappers in Nature. Een overzicht met de extreme weersomstandigheden in de jaren 2000-2010 laat zien hoe groot de gevolgen zijn. Een Europese greep uit het overzicht:

* 2000. De natste herfst in Engeland en Wales sinds 1776. Kosten: 1,6 miljard euro.
* 2002. Hoogste dagelijkse neerslag sinds 1901 in centraal Europa met overstromingen in Praag en Dresden. Kosten: 11 miljard euro.
* 2003. Heetste zomer in Europa in 500 jaar. 70.000 mensen overleven de hitte niet.
* 2007. Wederom Engeland en Wales. De maanden mei en juli zijn de natste sinds 1766. De schade: 3,6 miljard euro.
* 2007. De warmste zomer in Griekenland sinds 1891 zorgt voor veel bosbranden.
* 2010. West-Rusland beleeft de warmste zomer in 500 jaar. Gevolg: bosbranden rond Moskou en een graanoogst die 30 procent minder is dan normaal.
* 2011. De warmste en droogste lente in Frankrijk sinds 1880. De graanoogst dealt met twaalf procent.
* 2011. De natste zomer in Nederland en Noorwegen sinds 1901. Gevolgen zijn nog onbekend.

Op de lijst ook gebeurtenissen als de orkaan Katrina in de VS (2005) en de overstromingen in Pakistan (2010).

Huidige recordtemperaturen in VS
De enorme hitte en droogte die de Verenigde Staten momenteel teisteren is nog niet in de lijst opgenomen. Sinds 12 maart zijn meer dan 7000 temperatuurrecords geƫvenaard of overschreden. De natuurlijke schommelingen spelen een grote rol, maar de bijdrage van menselijke invloeden zorgen voor de huidige extremen, stellen Amerikaanse weersdeskundigen.

Diezelfde conclusie wordt ook getrokken in eerdere onderzoeken (James Hansen, Rahmstorf and Coumou, NOAA) naar de weersextremen van afgelopen decennium. “De omvang en de frequentie van de droogte is te groot om alleen uit natuurlijke variabelen te verklaren”, zo citeert ThinkProgress Martin Hoerling van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Afgezien van de oorzaak van de opwarming, toont de lijst met weersextremen aan hoe groot de gevolgen zijn, zowel in het aantal slachtoffers als in geld. Afgelopen tien jaar warmde de aarde met 0,7 graad Celsius op. De verwachting is dat deze eeuw daar nog eens 3,8 graden bij komen.

Het weer vandaag en klimaatverandering
Een discussie die veelvuldig speelt is of de warme temperatuur van vandaag het gevolg is van klimaatopwarming. De wetenschappers gaan daar in Nature op in door het weer te vergelijken met een gemanipuleerde dobbelsteen. De vraag of een ‘zes’ het resultaat is van een worp met een gemanipuleerde dobbelsteen is een verkeerde, betogen zij.

“Wat we wel kunnen zeggen is dat het aantal zessen groter is bij gemanipuleerde dobbelstenen (misschien zelfs veel groter). Ook de kansen voor bepaalde vormen van extreme weersomstandigheden nemen toe in een opwarmend klimaat (misschien zelfs heel veel).” Volgens de onderzoekers is het antwoord op de vraag of het warme weer van nu het gevolg is van klimaatverandering niet met een ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. “Het is een kwestie van waarschijnlijkheid. Het is zeer waarschijnlijk dat een aantal van de ongekende extremen van de afgelopen tien jaar niet zou hebben plaatsgevonden zonder antropogene opwarming van de aarde.”

 

Bron: Trouw.nl