Een oostenwind brengt niet altijd kou

Na een tweetal koude nachten met temperaturen dichtbij het vriespunt, steekt de komende dagen een aflandige wind op. Normaal gesproken betekent zo’n oost- tot zuidoostenwind in het winterhalfjaar dat het koud wordt. De komende week is dat echter niet het geval.

 

We bevinden ons momenteel in de laatste maand van de weerkundige herfst. Op 1 december begint voor meteorologen de winter. De huidige novembermaand staat in de top 10 van zachtste novembermaanden ooit. Deze heeft een negende plaats.

 

Toch kan het in deze maand al echt heel koud worden. Bijvoorbeeld op 30 november 1973. Toen daalde de temperatuur in Ten Post tot maarliefst -16,7 graden.

 

Twee koude nachten

Ook de komende twee nachten kan het behoorlijk afkoelen. Door opklaringen en weinig wind daalt de temperatuur in het binnenland tot rond het vriespunt. Verdere afkoeling wordt tegengegaan door de vorming van mist of het ontstaan dan wel binnendrijven van lage bewolking. Of de temperatuur onder het vriespunt komt, is hierdoor erg onzeker. Het hangt allemaal af van het tijdstip waarop de mist en lage bewolking zich voordoen. Hoe later dit gebeurt, hoe kouder het wordt.

 

Vanaf woensdag krijgen wij te maken met een aflandige wind. Woensdag komt die uit het oosten, maar donderdag en vrijdag draait deze naar respectievelijk zuidoost en zuid. De dagen erna krimpt de wind opnieuw naar oost en een wind uit deze richting lijkt in ieder geval tot halverwege volgende week stand te houden. Daarna wordt de windrichting onzekerder.

Geen kou voorradig

 

Normaal gesproken wordt een oostelijke wind in het winterhalfjaar geassocieerd met koud en zonnig weer. De komende dagen is dat wel anders. Wij krijgen namelijk een flink pakket bewolking over ons heen. Die bewolking is soms ook dik genoeg voor een paar spatten lichte regen of motregen. Alles behalve droog en zonnig weer dus. Daarbij werkt de wolkendeken nachtelijke afkoeling tegen. En ook overdag wordt het meestal niet veel kouder dan de norm voor deze tijd van het jaar, 8 à 9 graden.

De oostenwind is momenteel dus geen brenger van kou. De verklaring hiervoor is eigenlijk heel simpel. Wil het in ons land koud worden met een oostelijke wind, dan moet in de herkomstgebieden van die wind wel kou aanwezig zijn. En die is er niet. Overdag wordt het hier zo’n 5 tot 10 graden en ‘s nachts blijft de temperatuur op de meeste plaatsen boven het vriespunt.

 

Bron: Meteo Consult.