Griep en hooikoorts vallen samen

 

De griep is in opmars, maar er is nog geen sprake van een epidemie. Opmerkelijk: ook de hooikoorts is in het land. Het is een zeldzaamheid dat beide zich samen manifesteren.

 

De recentste cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) liegen er niet om: tussen 3 en 9 februari consulteerden zo’n 165 personen op 100.000 inwoners hun dokter met een ‘griepaal syndroom’. De voornaamste klachten zijn koorts, hoesten en spierpijn. Ondanks die stijging is er nog geen sprake van een epidemie. “De epidemische drempel moet immers minstens twee opeenvolgende weken worden overschreden”, zegt Viviane Van Casteren, diensthoofd gezondheidszorgonderzoek bij het WIV.
De stijging van het aantal griepgevallen doet zich in alle leeftijdscategorieën voor, behalve bij de 65-plussers. “Momenteel zijn vooral kinderen uit crèches en kleuterscholen vatbaar voor het griepvirus”, vult viroloog en griepcommissaris Marc Van Ranst aan. “Dat geven ze door aan hun ouders die het op hun beurt verspreiden op het werk. Bejaarden worden het laatst besmet, omdat zij het minst in aanmerking komen met kinderen.”
“Een griepvaccinatie heeft nog weinig zin”, gaat Van Ranst verder. “Wie zich toch nog tegen de griep wil beschermen, besteedt best extra aandacht aan handhygiëne: veel de handen wassen kan nooit kwaad. Mensen die al griepsymptomen vertonen, blijven best thuis om overdracht te vermijden.”

Hooikoorts

Door de zachte winter is ook de hooikoorts al terug van weggeweest. Dat bevestigt allergoloog Vito Sabato van het UZA. “Boompollen zijn er nog niet, maar de elzen en hazelaars komen al wel in bloei. Dat is vrij uitzonderlijk in België en is te wijten aan de milde temperaturen. Daardoor hebben sommigen al last van hooikoorts.”
 

De griep en de hooikoorts vallen dit jaar dus uitzonderlijk samen. “Griep en hooikoorts hebben soortgelijke symptomen”, aldus Van Ranst. “Ze veroorzaken beide een lopende neus, al komt daar bij griep ook koorts bij kijken. Verder hebben de twee weinig met elkaar te maken.”

 

Bron: She.be