Hartziekten ongevoelig voor klimaat

De winter is de gevaarlijkste tijd van het jaar voor hartpatiënten. Of je nou in een koud of een warm klimaat leeft.

Met de winter op komst daalt de temperatuur en stijgt het aantal zieke mensen. En dan gaat het niet alleen om verkoudheid en griep. Dat je tijdens de winter dubbel zoveel kans hebt op een hartaanval was al bekend, maar nu is gevonden dat de verhoogde kans om te overlijden door een hartaandoening in de winter los staat van het klimaat waarin je leeft. Dit blijkt uit een onderzoek dat vanochtend is gepresenteerd op een congres van de American Heart Association. Opvallend nieuws, omdat eerst gedacht werd dat koude weersomstandigheden de belangrijkste factor was van de seizoensgebonden variatie in het sterftecijfer.

 

Winterse piek

Cardioloog Dr. Bryan Schwartz bepaalde het aantal hart-gerelateerde sterftegevallen door dagelijks overlijdensaktes in te zien. Dit deed Schwartz over een periode van vier jaar in zeven verschillende klimaten. Wel is de onderzoeker binnen zijn eigen landsgrenzen gebleven; de locaties met de verschillende klimaten waren allemaal in Amerika.

 

Schwartz verdeelde de verzamelde data over drie klimaatsgroepen. Als heet klimaat selecteerde hij de Amerikaanse staten Texas, Georgia en Arizona. De staten Massachusetts en Pennsylviania rekende de onderzoeker tot koude klimaten. En Californië en Washington zaten daar tussenin.

Schwartz dacht van te voren dat er in koude klimaten meer hartgerelateerde sterfte in de wintermaanden zou zijn dan in warme klimaten. Maar er was geen duidelijk verschil tussen de klimaten. Gemiddeld was het aantal doden door hart- en vaatziekten in de winter 31 procent hoger dan het aantal in de zomer.

 

Minder gezond

Hoewel dit onderzoek niet zo zeer gebrand was op het vinden van specifieke oorzaken, zijn er een aantal verklaringen. Een daarvan is het opmerkelijke aanpassingsvermogen van de mens. Zij acclimatiseren als het ware aan hun eigen klimaat. En dan zorgt een daling van de temperatuur alsnog vaker voor een dodelijke afloop.

Dr. Schwartz verklaart zijn vondst door een verschuivend leefpatroon. ‘Mensen leven over het algemeen minder gezond in de winter dan dat ze in de zomer doen’, legt Schwartz uit. ‘Ze eten minder goed en bewegen vaak ook minder. Maar mensen moeten extra bewust met hun gezondheid om blijven gaan, juist in de winter.’

 

 

bron: wetenschap24.nl