Het weer veroorzaakt mijn hoofdpijn

Het is niet geheel duidelijk of hoofdpijnpatiënten het weer kunnen voorspellen, maar de meeste geloven wel dat veranderingen in het weer hun hoofdpijn kan triggeren.

 

 

 

 

In een onderzoek uitgevoerd door de National Headache Foundation (NHF), melden drie van de vier mensen die regelmatig hoofdpijn hebben dat dit werd getriggerd door weers-of luchtdrukveranderingen.

 

Een vergelijkbaar aantal zei dat ze bars of clubs vermijden om hun blootstelling aan sigarettenrook te beperken, 51% rapporteerde niet in staat te zijn om concerten bij te wonen met luide muziek, en 38% zei dat ze hun tijd achter de computer – beperkt- allemaal in een poging om hoofdpijn niet laten ontstaan.

 

Het onderzoek was bedoeld om de milieu-factoren te identificeren die door de patiënt als grote hoofdpijn triggers worden gezien.

 

Naast het weer en hoogte veranderingen, worden ook fel of flikkerend licht, sterke geuren, sigarettenrook, en de luide muziek vaak aangehaald als triggers.

 

NHF directeur Suzanne E. Simons zegt dat mensen vaak moeite hebben hun eigen eigen hoofdpijn triggers te identificeren, omdat een combinatie van factoren een rol kunnen spelen. “Het kan een hoop speurwerk met zich mee brengen, en dat is de reden waarom het bijhouden van een dagboek hoofdpijn zo belangrijk is,” vertelt ze WebMD. “Een hoofdpijn dagboek bijgehouden over een periode van drie maanden kan een van de beste tools die uw arts heeft voor het stellen van een nauwkeurige diagnose.”

 

Geef de regen de schuld

 

Ongeveer 28 miljoen Amerikanen lijden aan migraine, met 25% van de vrouwen en 8% van de mannen die een of meer migraine aanvallen hebben in de loop van een mensenleven. In de enquête van bijna 200 hoofdpijnpatiënten met frequente pijn, gaf ongeveer een op de drie aan vanwege de hoofdpijn beperk te reizen. Vierenzeventig procent zei dat hun vermogen om deel te nemen aan activiteiten in de buitenlucht was beperkt als gevolg van veranderingen in het weer, hoogte, harde wind of fel licht.

 

De in Atlanta gevestigde neuroloog Leslie Kelman, MD, vertelt WebMD dat het niet duidelijk is hoe weersveranderingen kunnen leiden tot hoofdpijn, maar divers onderzoek suggereert dat ze dat doet. In een studie uit 2004, vergeleken onderzoekers hoofdpijn kalenders die werden bijgehouden door patiënten die geloofden dat weer een belangrijke rol speelde in het ontstaan van hun hoofdpijn met gegevens van de Nationale Weer Service.

 

Zij concludeerden dat terwijl het gebeurde de weervariabelen een link hebben naar hoofdpijn, meer patiënten dachten dat het weer een trigger was dan feitelijk dan het geval was.

 

Stress, hormonen leiden tot hoofdpijn

 

“Ik hoor het vaak van mijn patiënten”, zegt Kelman, medisch directeur van het Hoofdpijn Centrum van Atlanta. “Velen van hen vertellen me dat nog voordat ze zich bewust zijn van een verschuiving in het weer ze een verandering in hun hoofdpijn merken.”

 

In eigen onderzoek van Kelman onder 1207 migraine-patiënten, haalden 80% van de respondenten spanning/stress aan als een hoofdpijntrigger, 57% meldde dat het niet eten migraine veroorzaakt, en 53% en 50%, respectievelijk, meldde weersveranderingen en slaapstoornissen als triggers.

 

In hetzelfde onderzoek, vorig jaar mei, meldde 65% van de vrouwelijke patiënten dat hormoonschommelingen hun hoofdpijn activeerden. “Voor veel mensen is het niet 1 trigger die het doet maar verscheidene triggers wel,” Kelman zegt. “Als patiënten kunnen triggers kunnen achterhalen kan men zeker een aantal voorkomen en ze vorokomen daarmee tenminste een deel van hun hoofdpijn.”


Bron: National Headache Foundation