Hoe en wanneer ontwikkelen zich warmte-eilanden?

Hoe ontwikkelen warmte eilanden zich?

Warmte eilanden vormen zich wanneer de steden natuurlijke bodembedekking vervangen met bestrating, gebouwen en andere infrastructuur. Deze veranderingen dragen bij aan een hogere stedelijke temperatuur op een aantal manieren:

* Vervangen bomen en vegetatie minimaliseren de natuurlijke koeling effecten van schaduw en verdamping van water uit de bodem en bladeren (evapotranspiratie).

* Tussen hoge gebouwen en smalle straatjes kan lucht opwarmen, opgesloten tussen hen,  en de luchtstroom verminderen;

* Afvalwarmte van auto’s, fabrieken, en airconditioners kunnen warmte toevoegen aan hun omgeving, en daarmee het hitte eiland effect verergeren.

Naast deze factoren, is de warmte-eiland intensiteit afhankelijk van het weer en het klimaat, de nabijheid van (grote) oppervlaktewateren, en de topografie. Het meten van hitte eilanden kan helpen bij het bepalen hoe deze factoren invloed hebben op het warmte-eiland effect.

Wanneer vormen warmte eilanden zich?

Warmte eilanden kunnen het hele jaar door optreden tijdens de dag of nacht. Stad en platteland temperatuursverschillen zijn vaak het  grootst tijdens kalme, heldere avonden. Dit komt omdat het platteland ’s nachts sneller afkoelt dan de steden, die veel van de warmte behouden opgeslagen in wegen, gebouwen en andere structuren. Als gevolg hiervan is het grootste stad en plattelandstemperatuurverschil, of het maximale warmte-eiland effect, vaak drie tot vijf uur na zonsondergang.

Bron: US EPA