Hooikoortsklachten in de woestijn

Het goede nieuws is dat er in de Verenigde Arabische Emiraten  steeds meer van parken, tuinen en groene gebieden te genieten valt . Het slechte nieuws is dat daardoor steeds meer bewoners ziek worden.

 

Een eerste studie van deze zijn soort in het land, geeft aan dat meer dan een derde van de volwassenen in Al Ain last heeft van hooikoorts, veel vaker dan men zou verwachten in een overwegend woestijnachtige  omgeving.

 

Experts schuiven de schuld op een toename van het groen en de landschapsarchitectuur in steden en dorpen in de afgelopen 10 jaar. Hooikoorts in Dubai en Abu Dhabi zou zelfs vaker voorkomen vanwege de hoge mate van vervuiling en stof, zei dr. Shirina Alsowaidi, een assistent professor van allergie en immunologie in de interne geneeskunde aan de Universiteit VAE in Al Ain, die het onderzoek leidde.

“Zo’n enorme veranderingen in het milieu kunnen hebben een grote negatieve impact hebben op de prevalentie van allergische aandoeningen hadden, met de introductie van duizenden nieuwe planten en bomen die nooit werden gezien in de VAE tot een decennium geleden,” zei Dr Alsowaidi.

“De resultaten kunnen worden gebruikt als een indicator van de totale prevalentie van allergische rhinitis in de VAE.”

 

Allergische rhinitis is een ontsteking van de neus die nasale verstopping, niezen, een loopneus en irritatie veroorzaakt. De meest voorkomende soort is hooikoorts, die wordt veroorzaakt door het stuifmeel van bepaalde soorten planten.

 

Het onderzoek, gepubliceerd in de februari-editie van het tijdschrift Allergy, vond meer dan een derde van de 6543 respondenten last van allergische rhinitis. Meer dan zeven van de 10 van die zei dat het bemoeide met hun dagelijkse activiteiten en een derde zei dat ze leed aan symptomen voor meer dan drie maanden van het jaar. De symptomen waren zwaarste in het voorjaar.

 

Nu in de Arabische woestijnstaten in de Golf steeds meer kunstmatig plantsoen aangeplant wordt, steken ook daar alsmaar meer klachten over hooikoorts de kop op. Dat schrijft de krant ‘The National’ in Abu Dhabi vandaag.

Bron: thenational.ae