IJs op noordpool bereikt laagtepunt

De ijsbedekking op de Noordpool heeft het laagste niveau bereikt sinds het begin van de metingen in 1979. Daarmee is het laagterecord uit 2007 is gebroken.

De laatste 30 jaar zien we dat de ijsbedekking elke zomer gemiddeld met een oppervlak van twee keer Nederland afneemt. De opwarming van de aarde leidt tot een krimpend ijsvolume op de poolzee. Het zeeijs is dunner in de winter en beslaat een steeds kleiner oppervlak in de zomer.

Het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center te Boulder geeft de meest uitgebreide analyses van zeeijs en geeft ook verwachtingen uit.

 

IJsbedekking op de Noordpool stevent af op nieuw minimum (Bron: National Snow and Ice Data Center, Boulder CO)

De verwachting is dat het zeeijsminimum van medio september 2012 onder de vier miljoen vierkante kilometer uitkomt, terwijl het rond 1990 nog gemiddeld acht miljoen vierkante kilometer was.

In 2007 verwachtte het International Panel on Climate Change dat er voor het eerst een ijsvrije Noordpool zou zijn in de zomer rond 2100. Meer recent onderzoek geeft aan dat er een gerede kans is dat de Noordpool al vóór het midden van deze eeuw ijsvrij wordt in het zomerminimum.

Zeeijs kaatst 80 procent van het zonlicht terug naar de ruimte, terwijl zeewater 90 procent van de zonnewarmte absorbeert en daarmee sterk bijdraagt aan het verdere afsmelten van zeeijs. IJs op zee wordt verder uit elkaar gedreven door de wind en meegevoerd door zeestromingen.

Hierdoor varieert de zeeijsbedekking van jaar op jaar met ongeveer vier procent. Deze zomer vestigde zich begin augustus een lagedrukgebied in het poolgebied en de daarmee samenhangende wind verdubbelde tijdelijk het smelten van het zeeijs.

 

Bron: Knmi.nl