In de media

Juli wereldwijd warmste maand ooit
» meer…

In de toekomst vaker hittegolf in Duitsland?
» meer…

Mogelijk zwaar griepseizoen op komst

Mogelijk zwaar griepseizoen op komst Er is nog weinig griep in Nederland en België. Toch houdt de Grote Griepmeting rekening met een zwaarder griepseizoen dan vorige winter. De website, die griep en verkoudheid in kaart brengt met de hulp van vijftienduizend vrijwilligers, baseert zich op waarnemingen in de Verenigde Staten, waar de griep al epidemische vormen begint aan te nemen.

» meer…

Veel last van hooikoorts in 2016?

Afgelopen augustus kwam het door het warme weer in het nieuws: Het warme voorjaar van 2014 kan leiden tot hogere concentraties boompollen in de lente van 2015, en kan dus volgend jaar voor extra klachten zorgen bij hooikoortspatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum. Nu het inderdaad tot nu toe een erg zachte winter is, is de kans schijnbaar alleen maar toegenomen. De resultaten zijn op 18 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

 » meer…

Sterftecijfers stijgen bij warm en koud weer

Extreme temperaturen – zowel hoge als lage – zorgen ervoor dat er meer mensen overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Helmholtz Zentrum.

 » meer…

Buiige juli achtste warme maand op rij

Juli was een zeer warme maand maar door het wisselvallige weer en de vele zware buien vielen veel buitenactiviteiten in het water.

» meer…

Griep en hooikoorts vallen samen

De griep is in opmars, maar er is nog geen sprake van een epidemie. Opmerkelijk: ook de hooikoorts is in het land. Het is een zeldzaamheid dat beide zich samen manifesteren.

» meer…

Meer pijn als het koud en nat is: heeft het weer invloed op mijn reuma?

Reuma ontstaat niet door het weer. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht verergert het weer uw reuma ook niet. Recent onderzoek aan de universiteit van Utrecht toonde bijvoorbeeld aan dat de temperatuur, zon of neerslag nauwelijks invloed hebben op de pijn en vermoeidheid die met fibromyalgie (wekedelenreuma) gepaard gaan.

» meer…

Zachte winters door diepe depressies

Het uitermate wisselvallige, zeer zachte en natte weer, dat nu al de hele winter aanhoudt wordt veroorzaakt door een hardnekkig luchtdrukpatroon. Voortdurend trekken diepe depressies over de Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden.

» meer…

Nederland 9 procent groener en hooikoortsseizoen op komst

Door de aanhoudende warmte in afgelopen weken is Nederland negen procent groener dan twee weken geleden. Het landoppervlak is inmiddels al ruim 30 procent groener dan een jaar geleden. De ontwikkeling in de natuur ligt nu ongeveer een maand voor op het normale schema. De komende week is volgens Allergieradar.nl dan ook al een toenemende concentratie elzenpollen te verwachten.

» meer…

Sneeuwstoring boven Nederland

Een groot deel van Nederland heeft op 14 en 15 januari te maken gehad met langdurige sneeuwval. In Zeeland en Zuid-Holland is de meeste sneeuw gevallen, met name in de nacht. De sneeuwbuien zorgden voor veel overlast voor weggebruikers en openbaar vervoer.

» meer…

Hoe slechte lucht hartaanvallen veroorzaakt

Hoe slechte lucht hartaanvallen veroorzaakt. Als de concentratie van fijn stof in de lucht piekt, vernauwen de fijne bloedvaatjes bij jong en oud. Dat hebben Vlaamse onderzoekers vastgesteld. Bij oudere mensen leidt die vernauwing tot een verhoogde bloeddruk, wat een hartaanval kan uitlokken.

» meer…

Egoistische plant
» meer…

Ook weinig fijnstof kan longkanker veroorzaken

Zelfs een minimale hoeveelheid luchtvervuiling door fijnstof vergroot de kans op longkanker met ongeveer 20 procent. Dit schrijven onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht deze week in het medisch tijdschrift The Lancet Oncology.

» meer…

Kou in Januari

Met een gemiddelde temperatuur in de Bilt van 2,2 graden is januari gewoonlijk de koudste maand van het jaar, “het putteke van de winter” volgens onze zuiderburen. In de 20e eeuw was deze maand zestien keer zeer koud met een gemiddelde temperatuur onder nul, het laatst in 1997 (min 1,2 graden) dankzij een koudegolf in het begin van die maand.

» meer…

Bevolking Peking geplaagd door smog

De autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking hebben de 20 miljoen inwoners opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven en niet de deur uit te gaan.

» meer…

‘Rampzalig’ weer voor afsteken vuurwerk tijdens jaarwisseling

Het weer dreigt ‘rampzalig’ te worden voor het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat laat een weervrouw van MeteoConsult zondag weten. Volgens haar gaat het regenen en flink waaien.

 » meer…

2012 was een mild hooikoortsjaar

Het hooikoortsseizoen van 2012 had meerdere gezichten. De intensiteit van hooikoortsklachten lag tijdens een deel van het voorjaar zo’n 25 procent lager dan vorig jaar door het zeer lage aantal boompollen, vooral van de berk. De klachtenintensiteit gedurende de zomermaanden was door een normaal aantal graspollen vergelijkbaar met vorige jaren. Vandaag zijn de eerste bloeiende elzenbomen gesignaleerd en vanaf eind december verwachten we mogelijk al de eerste hazelaars in bloei.

» meer…

 

Bent u klaar voor de nieuwe horrorwinter?

Kijk naar buiten en u ziet het: de winter valt nu echt in. De horrorwinter, zoals we hem inmiddels al ginnegappend zijn gaan noemen. Maar waar komt die term vandaan? En waarom hebben we zo’n diepgeworteld verlangen om het weer te controleren?

» meer…

Klimaatverandering

Klimaatverandering is de verandering van het gemiddelde weertype of klimaat over een bepaalde periode. De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur, veranderingen van luchtstromingen en van de waterkringloop en daarmee van de bewolking en de hoeveelheid neerslag op Aarde.

» meer…

Hartziekten ongevoelig voor klimaat

Dat je tijdens de winter dubbel zoveel kans hebt op een hartaanval was al bekend, maar nu is gevonden dat de verhoogde kans om te overlijden door een hartaandoening in de winter los staat van het klimaat waarin je leeft. Dit blijkt uit een onderzoek dat vanochtend is gepresenteerd op een congres van de American Heart Association.

» meer

2040, doemjaar voor allergieën?

Door de klimaatveranderingen zal het aantal pollen tegen 2040 meer dan verdubbelen. Amerikaanse onderzoekers van Rutgers University kweken verscheidene allergene planten in klimaatkamers waarin ze weersomstandigheden van de toekomst nabootsen.

» meer…

Binnen de was drogen is ongezond

Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar.

» meer…

Bagels & Beans verkoopt koffie met lichttherapie

Voor wie tijdens het shoppen wat extra energie wil opdoen, kan bij koffieketen Bagels & Beans wat meer verwachten dan een dosis cafeïne. De keten schenkt tijdens de donkere wintermaanden naast koffie ook een kwartiertje gratis lichttherapie.

» meer…

Wintertijd speelt vooral jonge ouders parten

Dit weekend is het weer zover. De klok gaat een uurtje achteruit. Voor de meeste mensen voelt de overgang naar de wintertijd heel fijn, maar voor ouders met kleine kinderen kan het de komende tijd pittig worden. Kinderen die normaal om 7 uur naast hun bed staan, doen dat vanaf zondag, wanneer de klok een uur achteruitgaat, waarschijnlijk om 6 uur. Maar daar valt op in te spelen, volgens professor Joke Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), expert op het gebied van de biologische klok en slaap.

» meer…

Warmte in oktober

Hoewel het in de loop van oktober snel kouder wordt, kan het vooral in de eerste helft van deze maand nog warm worden. De middagtemperatuur zakt van gemiddeld 17 graden in het begin tot ongeveer 12 graden eind oktober, maar soms kan het nog zomers warm worden. In De Bilt kwam de temperatuur sinds 1901 in oktober op acht dagen op 25,0 graden of hoger, het laatst in 2011. Westdorpe noteerde op 2 oktober 2011 nog 27,1 graden.

» meer…

Veel Europeanen nog steeds blootgesteld aan schadelijke luchtverontreinigende stoffen

Bijna een derde van Europa’s stedelingen is blootgesteld aan buitensporige concentraties van  zwevende deeltjes. Zwevende deeltjes behoren tot de belangrijkste verontreinigende stoffen in  termen van schade aan de menselijke gezondheid aangezien zij tot in gevoelige delen van het  ademhalingsstelsel doordringen. De EU heeft de afgelopen decennia vooruitgang geboekt bij het  verminderen van de verontreinigende stoffen die aanzuring veroorzaken, maar uit een nieuw vandaag  door het Europees Milieuagentschap (EEA) gepubliceerd verslag blijkt dat veel plaatsen in Europa  aanhoudende problemen met concentraties van zwevende deeltjes in de buitenlucht en ozon op  leefniveau kennen.

» meer…

Seizoensgebonden affectieve stoornis

In de meeste gevallen verschijnen seizoensgebonden affectieve stoornis oftewel SAD symptomen in de late herfst of vroege winter en verdwijnen deze weer tijdens de zonnige dagen van de lente en de zomer. Echter, sommige mensen met het tegenovergestelde patroon hebben symptomen die beginnen in het voorjaar of de zomer. In beide gevallen kunnen de symptomen mild beginnen en ernstiger worden naarmate het seizoen vordert

» meer…

Wereldwarmterecord na 90 jaar gesneuveld

Het Nationale Park Death Valley in Californië mag zich voortaan de warmste plek van de wereld noemen. Het hitterecord, dat negentig jaar lang op naam stond van El Azizia in Libië, is verworpen.

» meer…

 

 

Fijn stof: wel degelijk een vuiltje aan de lucht

Wetenschappers dienen Luc Bonneux van repliek i.v.m. fijn stof en gezondheid. Tim Nawrot, hoofddocent milieu-epidemiologie, Universiteit Hasselt en KU Leuven; Benoit Nemery, gewoon hoogleraar arbeids- en milieugeneeskunde, KU Leuven; Frans Fierens, wetenschappelijk medewerker, Interregionale cel voor het Leefmilieu; Marc Goethals, cardioloog, O-L-V Ziekenhuis Aalst; Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie, Universiteit Utrecht, Eredoctor KU Leuven (2008).

» meer…

Wat is een nazomer

De nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer is de periode van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken.

» meer…

IJs op noordpool bereikt laagtepunt

De ijsbedekking op de Noordpool heeft het laagste niveau bereikt sinds het begin van de metingen in 1979. Daarmee is het laagterecord uit 2007 is gebroken.

» meer…

Tropisch weekeinde

Het afgelopen weekeinde zijn in ons land op veel plaatsen tropische temperaturen gemeten tussen 30 en 35 graden. Het KNMI gaf waarschuwingen (code geel) uit voor de warmte.

» meer…

KNMI Bijzonder warm weekeinde

Dit weekeinde wordt vrijwel zeker het warmste van het jaar en het warmste in jaren. Zaterdag en zondag wordt het op veel plaatsen in ons land tropisch warm met temperaturen van 30 graden of hoger.

» meer…

Ernstige droogte wacht mexico en Centraal-Amerika

Negentien verschillende klimaatmodellen voorspellen als gevolg van de klimaatverandering extreme droogte voor Mexico, het midwesten van de Verenigde Staten en het grootste deel van Centraal-Amerika.

» meer…

Hittegolf is maanden vooraf te voorspellen

Doorgaans doen weermannen en -vrouwen het niet graag: het weer voorspellen op de langere termijn. Maar één seizoen vooraf inschatten of het een zomer van hittegolven wordt, dat valt nog wel te doen, menen Franse en Zwitserse meteorologen.

» meer…

Toename huiskanker door zongedrag

Blootstelling aan uv-straling van de zon is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. De sterke toename van het aantal gevallen van huidkanker komt waarschijnlijk vooral door ons veranderde zongedrag en daarnaast dragen vergrijzing en aantasting van de ozonlaag eraan bij.

» meer…

 

 

Zwaarste allergieseizoen ooit in aantocht

De lente staat voor velen synoniem aan jeukende ogen en een verstopte neus. Experts beweren dat dit allergieseizoen een van de ernstigste ooit wordt. Ongeveer 35 procent van de mensen kampt momenteel of binnenkort met symptomen.

» meer…

‘Door mens veroorzaakte weersextremen maken honderdduizenden slachtoffers’

De honderdduizenden slachtoffers en miljarden aan schadeposten door de weersextremen van het afgelopen decennium zijn deels te wijten aan  menselijke activiteiten. Dat concluderen twee wetenschappers van het  Duitse Potsdam Instituut voor Klimaat Impact Research.

» meer…

Opwarming van de aarde verantwoordelijk voor hittegolven en extreme regenval

De hittegolven en de extreme regenval van het afgelopen decennium zijn waarschijnlijk te wijten aan de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

» meer…

Welke geneesmiddelen helpen tegen hooikoorts en wat werkt niet?

Hooikoorts kan knap vervelend zijn en een grote impact hebben op uw dagelijks functioneren en uw levenskwaliteit. Indien u veel last hebt van hooikoorts, dan kan het zinvol zijn om een geneesmiddel te nemen. Er bestaan verschillende types van geneesmiddelen: pilletjes om in te nemen, producten om in de neus te spuiten enz.

» meer…

Spookzomer in aantocht

De maanden juli, augustus en september zullen extreem nat en warm gaan verlopen. De zomer gaat zich als een spookzomer gedragen met veel en hevige onweersbuien met daarbij grote kans op hagel en extreme neerslagsommen. Ook zeer zware windstoten en een mogelijke tornado (windhoos) behoren tot de mogelijkheid! Dit weerfenomeem kan voor veel schade gaan zorgen en zal tot alle waarschijnlijkheid ook tot meerdere weeralarmen leiden.

» meer…

Zachte winter ondanks felle vorst periode

De winter is ondanks de strenge vorstperiode in februari zacht verlopen. Dat meldt Weeronline.nl zondag. December en januari waren warmer dan normaal, december behaalde zelfs de vijfde plaats in de ranglijst van zachte decembermaanden sinds 1901. Naar verwachting is de gemiddelde wintertemperatuur dit jaar 4,1 graden terwijl 3,4 normaal is.

» meer…

Russische hittegolf natuurlijk fenomeen maar versterkt door opwarming

De sterkte van de extreme hittegolf in westelijk Rusland in 2010 werd grotendeels bepaald door de natuurlijke variabiliteit van het weer maar de kans op dit soort hittegolven neemt toe door het warmer wordend klimaat op aarde. Een studie van wetenschappers van de universiteit van Oxford, het Britse Met Office en het KNMI toont aan dat de combinatie van natuurlijke en menselijke klimaatfactoren deze hittegolf zo uitzonderlijk maakte.

» meer…

Verband tussen vervuilde lucht en geheugenverlies

Wonen in een drukke stad of bij een snelweg met veel luchtvervuiling, kan leiden tot een grotere kans op een beroerte en geheugenverlies. Amerikaanse wetenschappers hebben dat geconcludeerd in twee onderzoeken.

» meer…

De zon heeft invloed op allergie

Het team van Dr Nick Osborne (Centre for Environment & Human Health i.s.m. Australische instituten) hebben onderzoek gedaan naar de invloed van UV straling bij het ontwikkelen van allergie en eczeem.

» meer…

 

Kans op elzenpollen in december

De winter is nog niet eens echt begonnen, maar hooikoortspatiënten moeten toch al rekening houden met het eerste pollenongemak van komend seizoen. Elzenpollen wel te verstaan. Gemiddeld over dertig jaar telt het Leids Universitair Medisch Centrum in de tweede helft van december jaarlijks gemiddeld bijna zeventig elzenpollen. Op afzonderlijke dagen kan de pollenconcentratie flink oplopen.

» meer…

Tips om astma en allergie tijdens de feestdagen te beperken

Tijdens het gezellig maken van de woonkamer met coniferentakken of zittend voor de open haard, kan het zijn dat je constant zit te niezen of dat je rondloopt met een piepende ademhaling. Allergien en allergische astma nemen geen pauze tijdens de feestdagen. In feite, voor sommigen, kunnen de symptomen zelfs erger worden.

» meer…

COPD en de invloed van het weer

Mensen met chronische bronchitis of longemfyseem ondervinden, zoals zoveel chronische patiënten, dagelijks de gevolgen van hun ziekte. Voor deze COPD-patiënten betekent dat ook rekening houden met het weer.
Niet zo vreemd dus dat er vaak wordt gekeken naar mogelijkheden om de Hollandse winter te ontvluchten. COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

» meer…

Verdedig je tegen wintervirussen

Veel mensen worden juist in de winter ziek. Dat heeft twee oorzaken: bij veel mensen is de weerstand lager, en mensen zitten vaker binnen, waardoor de kans op besmetting groter is. Vooral virussen slaan ’s winters hun slag. Griep en verkoudheid zijn de bekendste winterziekten, maar er zijn ook virussen actief die het voorzien hebben op maag en darmen.

» meer…

Wintertijd weinig invloed op biologische klok

Komende zondag gaat de klok weer een uur achteruit. De meeste mensen zullen hier geen last van hebben. ‘Onze biologische klok is soepel en past zich over het algemeen vrij goed aan een uursverandering aan’, laat slaapexpert Daniel Neu aan de Belgische krant weten.

» meer…

Het weer veroorzaakt mijn hoofdpijn

Het is niet geheel duidelijk of hoofdpijnpatiënten het weer kunnen voorspellen, maar de meeste geloven wel dat veranderingen in het weer hun hoofdpijn kan triggeren.

» meer…

Weersfactoren oorzaak van hoofdpijn

Zeven op de tien mensen krijgen hoofdpijn bij een plotselinge omslag van het weer. Dat blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek van de National Headache Foundation.

» meer…

Luchtvervuiling tast hersenen aan

Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling kan tot fysieke veranderingen in de hersenen leiden, naast aandoeningen als depressie en leerstoornissen. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen van de Ohio State University.

» meer…

Pijnlijke zomer door triggers migraine

Het is een moeilijke tijd van het jaar voor mensen die vaak last hebben van migraine zoals Nancy Scuri. Bepaalde weersomstandigheden en atmosferische factoren zijn van invloed op haar sinussen, die op hun beurt een slopende hoofdpijn bij haar triggeren.

» meer…

Wetenschappers verwachten onomkeerbaar hetere zomers

De tropen en een groot deel van het noordelijk halfrond zullen naar alle waarschijnlijkheid een onomkeerbare stijging van de temperaturen gaan meemaken in de komende 20 tot 60 jaar, wanneer de luchtverontreiniging en de concentratie van broeikasgassen blijven toenemen, dat zeggen wetenschappers van de Stanford University. De resultaten zullen later deze maand worden gepubliceerd worden in het tijdschrift Climatic Change.

» meer…

Zon beschermt tegen astma

Te veel zon is schadelijk, maar het is ook gevaarlijk om de zon te vermijden. Kinderen die leven in koude, natte steden hebben een grotere kans op astma, dan hun leeftijdsgenoten in warmere gebieden met veel zon

» meer…

Mensen in steden hebben meer last van hooikoorts

Hoe meer C02 in de lucht, hoe meer mensen last krijgen van hooikoorts. De allergie kan worden gelinkt aan de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer.

» meer…

Waarom allergieen een volksziekte worden

Miljoenen mensen in Duitsland hebben last van hooikoorts en andere allergieën – en de tendens is stijgende. Recent hebben wetenschappers daar een verklaring voor gevonden: Ozon gaat met pollen of stof een stevige verbinding aan. Het stuifmeel is daarmee meer agressief.

» meer…

Kan vuurwerk het weer bepalen?

De jaarwisseling van 1992/1993 is wat het weer betreft een beruchte. Op die oudejaarsavond van 1992 daalt de temperatuur snel en om acht uur vriest het op sommige plaatsen matig met temperaturen van -5 graden of lager. Het is helder, maar plaatselijk komt al dichte mist in de provincies Utrecht en Zuid-Holland voor.

» meer…

Ben jij een zomertype of een wintertype?

Duitse wetenschappers onderzochten waarom de één wel lijdt aan een winterdepressie en een ander niet. Volgens de onderzoekers zijn er verschillende types mensen, waaronder zomertypes en mensen die, opmerkelijk genoeg, van regen houden.

» meer…

Longpatienten hebben meer klachten door winterweer

De winter is voor veel mensen het seizoen van skiën, schaatsplezier en mooie winterwandelingen. Voor veel astmapatiënten is het winterseizoen een stuk minder leuk. Door kou, snijdende wind of mist kunnen de astmaklachten erger worden.

» meer…

Wees voorzichtig met sporten in vrieskou

Wees voorzichtig met sporten in de vrieskou. Een wandeling in de winter zorgt voor ontspanning, maar kan op hetzelfde moment leiden tot hart- en vaatziekten of astma als je niet voorzichtig bent. Deskundigen waarschuwen daarvoor.

» meer…

Gunstige afsluiting 2010 voor hooikoortspatienten

De kans is groot dat hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen een hooikoortsvrije afsluiting van 2010 gaan meemaken. Door de vrij koude november gevolgd door een tot nu toe zeer koude december en de verwachtingen voor aanhoudende vorst zullen de vroege elzen en hazelaars niet voor het einde van het jaar in bloei komen.

» meer…

Klimaatverandering zet gezondheid onder druk

Veel wetenschappers zijn ervan overtuigd dat klimaatverandering grote effecten heeft op de gezondheid van mensen. Hogere temperaturen en meer regenval kunnen voor extra hittestress, watergerelateerde ontstekingen en dodelijke infectieziekten zorgen. Toch is er nog veel onderzoek nodig om duidelijke conclusies te kunnen trekken en in te spelen op het probleem.

» meer…

Ook vette zandrat heeft last van winterdepressie

Wij mensen kunnen het lastig hebben als de zomer plaatsmaakt voor een koude winter. Maar we zijn niet de enigen, zo ontdekte onderzoeker Noga Kronfeld-Schor. De vette zandrat lijdt er ook onder.

» meer…

Een oostenwind brengt niet altijd kou

Na een tweetal koude nachten met temperaturen dichtbij het vriespunt, steekt de komende dagen een aflandige wind op. Normaal gesproken betekent zo’n oost- tot zuidoostenwind in het winterhalfjaar dat het koud wordt. De komende week is dat echter niet het geval.

» meer…

Mooi weer als medicijn

Na een lange, druilerige aanloop is in Nederland de zon doorgebroken. Dat het nu eindelijk zomert, is niet alleen goed nieuws voor strandtenthouders en ijsverkopers. Volgens biometeorologen concentreert de mens zich daardoor beter, slaapt vaster en heeft een beter humeur.

» meer…

Januari koudste in 13 jaar

Voor het eerst sinds 1997 ligt de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt onder het vriespunt. Het gemiddelde komt in De Bilt uit op circa -0,6 graden tegen 2,8 graden normaal. Het noordoosten van het land was het een stuk kouder dan het zuidwesten. In Eelde lag de gemiddelde temperatuur rond -2,0 graden, in Vlissingen rond 1,0 graden.

» meer…

 

Huisarts ziet toename depressie in herfst en winter

LEIDEN – Negen op de tien huisartsen in Nederland geven aan dat tijdens de herfst en winter meer mensen met depressieve klachten zich melden in de praktijk. Dat blijkt uit onderzoek van DocPanel en Servier.

 » meer…

‘Zomertijd beter voor gezondheid’

UTRECHT – De volksgezondheid zou er wel bij varen als de klok komend weekeinde niet een uur wordt teruggezet. Sterker nog, in het voorjaar zou de klok eigenlijk nóg een uur vooruit moeten. Mensen houden dan veel meer tijd over om buiten actief te zijn.

 » meer…

PVV wil af van Wintertijd

DEN HAAG – De PVV wil dat de klok aan het begin van de winter niet meer een uur wordt teruggedraaid.

 » meer…

Reumapatient heeft meer last van vocht dan kou

Koud mistig weer zou slecht zijn voor reumapatiënten en een warme droge zomer goed. Deze volkswijsheid is maar ten dele waar. Alleen de luchtvochtigheid vlak bij de huid is van belang. Daarom hebben reumapatiënten juist in de warmste zomermaanden de meeste pijnklachten. Dat blijkt uit onderzoek waarop Wieb Patberg 16 februari 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

» meer…

Geen hoger risico op vroeggeboorte door luchtverontreiniging

Moeders die tijdens hun zwangerschap in hoge mate blootgesteld zijn aan luchtverontreiniging, hebben geen verhoogd risico op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht.

» meer…

Wat is el-nino

Vrijwel iedereen heeft wel eens iets gehoord of gelezen over (de gevolgen van) het klimaatfenomeen El Niño. Het verschijnsel ontstaat eens in de loop van sommige jaren in de equatoriale gordel van de Stille Oceaan (Pacific).

» meer…

Britse weerkundige voorspelt nieuwe Siberische winter

De zomer is voorbij en de winter staat alweer voor de deur. En als we een Britse weerkundige mogen geloven staan we opnieuw voor een ijskoude winter.

» meer…

Wereldwijde verontreiniging zeer fijn stof
NASA heeft een kaart van de wereld gepubliceerd met daarop aangegeven de aanwezigheid van potentieel schadelijke deeltjes in de lucht. De kaart geeft een zeer triest beeld voor degenen die in China, India, Pakistan en Noord-Afrika wonen.

» meer…

Warme weer zorgt voor zomerdip

Door de aanhoudende warmte van de afgelopen weken slapen veel Nederlanders slecht en wordt er meer gepiekerd. Het aantal Nederlanders met een zomerdip is dan ook fors toegenomen.

» meer…

Hitte speelde reizigers parten tijdens eerste maand zomervakantie

(Belga) De aanhoudende hitte heeft in juli, de eerste vakantiemaand van de zomer, heel wat toeristen problemen bezorgd. Dat meldt mobiliteitsclub VAB zondag. VAB-Reisbijstand stelde ten opzichte van vorig jaar onder meer vast dat 24 procent meer toeristen dringend moesten terugkeren naar België omwille van een sterfgeval, en dat er zich beduidend meer zware auto-ongevallen voordeden.

» meer…

Bloeddruk daalt als temperatuur stijgt

Uit een Franse studie blijkt dat de hoogte van de bloeddruk bij ouderen samenhangt met de temperatuur buiten. Dit gebeurt met name bij extreme temperaturen en naarmate de leeftijd hoger is.

» meer…

10 tips voor bij een hittegolf

Als je op vakantie gaat naar een tropisch land, of er is in Nederland een hittegolf, dan moet je jezelf tegen de hitte wapenen. Over het algemeen zijn we in Noord-west Europa geen hitte gewend. Wanneer er dan ineens een hittegolf is zijn we meer vatbaar voor de negatieve gevolgen ervan.

» meer…

Zomerhitte op het werk
In de zomer kunnen hoge temperaturen verhinderen dat er in aanvaardbare omstandigheden kan gewerkt worden. De regelgeving verplicht de werkgever een aantal maatregelen te treffen om het ongemak te verminderen bij het overschrijden van bepaalde temperaturen.

» meer…

RIVM waarschuwt voor hitte

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vanwege het warme weer het Nationale Hitteplan in werking gesteld. Dit betekent dat het RIVM, de GGD’s en het Rode Kruis waarschuwen voor de hitte.

» meer…

Nieuwe relatie gevonden tussen luchtverontreiniging en slaapapneu

Wetenschappers hebben een nieuwe relatie gevonden tussen luchtverontreiniging en verstoorde ademhaling tijdens de slaap.

Antonella Zanobetti en collega’s voerden een onderzoek uit onder 6.000 deelnemers tussen 1995 en 1998 uit waarin zij het verband tussen luchtverontreinigingsniveaus, temperatuursstijging  en slaapapneu hebben bestudeerd.

» meer…

Meer koude met winters met veel sneeuw

PARIJS –

Nederland en de rest van Europa moeten er rekening mee houden dat de afgelopen koude winter met veel sneeuw geen uitzondering zal blijken te zijn.

» meer…

‘Hitte stuurde menselijke evolutie’
De gemiddelde temperatuur bij het Turkanameer in Kenia was in de prehistorie zo hoog dat hitte waarschijnlijk een grote invloed had op de evolutie van de voorouders van de mens die in het gebied leefden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
» meer…

Superpollen maken hooikoorts nu erger dan ooit

Dit jaar circuleren er door de strenge winter zogenaamde ‘superpollen’ in de lucht. Hierdoor zullen hooikoortspatiënten, zeker degenen die in de stad wonen, meer last dan ooit van hun symptomen krijgen.

» meer…

Migraine genees je met 2 kopjes koffie

Migraine is een van de meest voorkomende aandoeningen en tegelijkertijd één van de minst begrepen. Het grootste misverstand dat over de ziekte leeft, is dat het gewoon een erge hoofdpijn is. Dit is echter een complexe neurologische ziekte die het centrale zenuwstelsel treft en gepaard gaat met een reeks lichamelijke en emotionele symptomen.

» meer…

Klimaatverandering bedreigt middel tegen reuma
De duivelsklauw, een in het wild groeiende geneeskrachtige plant, vormt voor honderden San (Bosjesmannen) in het noordoosten van Namibië de enige bron van inkomsten. Ze proberen de waardevolle knollen op een duurzame manier te oogsten, maar moeten optornen tegen de klimaatverandering en de oprukkende landbouw.

» meer…

‘Helft bevolking krijgt hooikoorts’
Britse experts voorspellen dat over twintig jaar de helft van de bevolking aan hooikoorts lijdt. Uit het Hay Fever Health Rapport blijkt dat in 2030 twee keer zo veel mensen hooikoorts hebben als nu.

» meer…

Helft twintigers en dertigers heeft last van allergie
Bijna de helft van de Belgische twintigers en dertigers heeft last van hooikoorts en huisstofmijt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit Gent.

» meer…

Mensen agressiever in warmer klimaat
De opwarming van de Aarde zou de mens een stuk agressiever kunnen maken. Dat meldt National Geographic op basis van een studie. Naarmate de temperatuur stijgt zou ook de criminaliteit toenemen.

» meer…

Hooikoorts door levensstijl
Honderdduizenden Nederlanders zien het voorjaar met gemengde gevoelens tegemoet. Voor hen is met het ontwaken van de natuur ook het seizoen aangebroken van rode ogen, loopneuzen en onbedaarlijke niesbuien: Hooikoorts.

» meer…

de lentedip is iets van vroeger

Terwijl de merels ’s ochtends vroeg het hoogste lied zingen, de bomen uitbotten en de krokusjes in bloei staan, blijft het Fonds Psychische Gezondheid somberen.

» meer…

Hooikoortsklachten in de woestijn
Het goede nieuws is dat er in de Verenigde Arabische Emiraten  steeds meer van parken, tuinen en groene gebieden te genieten valt . Het slechte nieuws is dat daardoor steeds meer bewoners ziek worden.

» meer…

De meest gestelde vragen over hooikoorts

Het goede weer heeft niet alleen voordelen. Bij veel mensen spelen de hooikoortsklachten weer op zodra de temperaturen stijgen. De meest gestelde vragen op een rijtje.

» meer…

Licht verergert migraine
Het lijkt een inkoppertje maar licht verergert migraine. Een ontdekking onder blinde mensen heeft wetenschappers geholpen de oplossing van het raadsel te ontdekken hoe licht migraine kan laten verergeren van een simpele hoofdpijn tot ene hoofd-splitter.

» meer…

Klimaatverandering verergert hooikoorts
Niezen, verstoppingen, en loopneusneuzen vanwege hooikoorts kunnen in de toekomst langer gaan duren omdat de klimaatverandering het stuifmeelseizoen zal verlengen, hebben artsen in Italië verklaard.

» meer…

Hooikoortsseizoen gaat pittig van start
Het hooikoortsseizoen zou dit jaar wel eens heel pittig van start kunnen gaan. Dat voorspelt bioloog Maurice Martens.

» meer…

10 stellingen over weer en reuma

Stellingen behorend bij het proefschrift “Weather and rheumatoid arthritis. The role of the microclimate near the skin” van Wiebe R. Patberg

» meer…

Wetenschap: Dr. W.R. Patberg over weer en reuma

Fysioloog Wiebe Patberg ontbijt in de buitenlucht en scheert zich op zijn balkon. Kou helpt tegen reuma, ontdekte hij. In 2005 promoverde hij op een onderzoek, met zichzelf als onderzoeksobject. “Drie jaar geleden had ik thuiszorg, terwijl het nu naar omstandigheden goed gaat.”

» meer…

Elke maandag een blue monday
Een Britse psycholoog bestempelde eerder de derde maandag van januari tot ‘meest deprimerende dag van het jaar’. Het slechte winterweer, het falen van goede voornemens en gebrek aan geld brengen veel mensen aan het somberen. Psychofysioloog Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zet zijn vraagtekens bij ‘blue monday’.

» meer…

 

Doden door winterweer

Mensen in heel Groot-Brittannië hebben zich donderdag moeten uitgraven na enkele van de hevigste sneeuwbuien in decennia. Waarschijnlijk houdt de koude ook volgende week nog aan.

» meer…

Dit weer zijn we niet meer gewend!

Dit soort weer zijn we niet meer gewend. Dat speelt dan een grote rol in de beleving van mensen hoe ze weersomstandigheden zoals woensdag in Noord-Holland en Zuid-Holland ervaren”, vertelt KNMI-woordvoerder Harry Geurts donderdag.

» meer…

Meeste dieren kunnen wel tegen kou

Het kan vriezen dat het kraakt, de meeste dieren laat het koud.De dierenambulance van het asiel in Breda draait vooralsnog geen overuren.

» meer…

Ouderenfonds waarschuwt ouderen voor risico’s kou

Voor de komende periode wordt strenge vorst voorspeld. Aanhoudende kou zorgt voor een ernstig gezondheidsrisico voor ouderen en daarom waarschuwt het Nationaal Ouderenfonds ouderen alvast voor de kou en roept op om alert te zijn op onderkoelingsverschijnselen.

» meer…

Beestenweer

Dieren reageren op veranderingen in het weer waar wij mensen, als we geen meetinstrumenten gebruiken, geen weet van hebben. Weerprikkels voor dieren zijn veranderingen in vochtigheid, temperatuur, luchtdruk, wind en onweer.

» meer…

Koude voeten

Is het u wel eens opgevallen dat de thermometer in uw woonkamer een behaaglijke 21 graden aangeeft, maar dat u toch de neiging heeft er nog een graadje of misschien wel meer bovenop te gooien? Dat zal dan vooral in de winter zijn geweest.

» meer…

Weer en maan van invloed op aantal patienten
Groningen – Het weer en de stand van de maan zijn van wezenlijke invloed op het aantal patiënten dat zich meldt op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis.

» meer…

Somber weer leidt niet perse tot winterblues

Het weer heeft nauwelijks invloed op het humeur. Gemiddeld dan. Wel bestaan er flinke verschillen tussen mensen: sommigen raken wel somber van regen of te weinig zonlicht, maar daar staat tegenover dat anderen er dus juist opgewekt van worden.

» meer…

Zonlicht voorkomt depressie bij ouderen

Voldoende zonlicht verkleint niet alleen het risico op osteoporose, maar ook op een depressie. Dat blijkt uit onderzoek door VU medisch centrum onder 1282 ouderen met en zonder depressie. Hierin wordt aangetoond dat er een verband bestaat tussen depressie en het vitamine D-gehalte in het bloed. Bij ouderen met depressie is dit veel lager dan bij ouderen zonder depressie.

» meer…

Vlaams onderzoek weergevoeligheid

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Vlamingen mentaal of fysiek last heeft van weersveranderingen. Hoe komt het dat we bij het ‘vallen van de bladeren’ last krijgen van een zere knie of een uitgeblust gevoel? En vooral: wat kunnen we er aan doen?

» meer…