Januari koudste in 13 jaar

Voor het eerst sinds 1997 ligt de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt onder het vriespunt. Het gemiddelde komt in De Bilt uit op circa -0,6 graden tegen 2,8 graden normaal. Het noordoosten van het land was het een stuk kouder dan het zuidwesten. In Eelde lag de gemiddelde temperatuur rond -2,0 graden, in Vlissingen rond 1,0 graden.

 

De laagste temperatuur is gemeten in Stavoren waar de thermometer op 26 januari -15,8 graden aanwees. Zeer strenge vorst is dat. Ook de landelijk hoogste temperatuur van de maand was relatief laag: Westdorpe en Woensdrecht noteerden op 17 januari maximaal 7,3 graden.

Het winterse karakter van januari komt ook goed tot uiting in het aantal vorst- en ijsdagen. Een vorstdag is een dag waarop de temperatuur onder nul komt, op een ijsdag vriest het gedurende het hele etmaal.

 

De Bilt noteert deze maand 23 vorstdagen tegen 13 normaal (gemiddelde over 1971-2000) en 10 ijsdagen tegen 4 normaal.

Het opvallendst was de sneeuw die niemand ontgaan zal zijn. De maand begon gelijk met hevige sneeuwval en ook daarna wist de sneeuw niet van ophouden. Op verschillende dagen viel zo veel sneeuw dat de sneeuwlaag een dikte bereikte van 5 tot 10 cm. Begin januari lag in het noorden van het land lokaal 20 cm. Een zware sneeuwbui juist in de avondspits boven de regio Haarlem-Amsterdam leidde tot grote verkeersproblemen.

Ondanks de sneeuw was januari een droge maand. Gemiddeld over het land viel 30 mm tegen 69 mm normaal. De zon scheen landelijk gemiddeld circa 55 uur tegen 52 uur normaal. In het noordoosten was de zon vanaf 13 januaeri gedurende 11 dagen in het geheel niet te zien, een opmerkelijk lange zonloze periode.

Sneeuw en extreme kou in Europa
Ook in andere delen van Europa is de winter hard toegeslagen. Op veel plaatsen hebben sneeuwstormen en lage temperaturen geleid tot ernstige problemen. In het centrale deel en oosten van Europa zijn op verschillende dagen temperaturen gemeten tussen -20 en -30 graden. Opmerkelijk was de -27,6 graden in het Oostenrijkse Gars (Niederösterreich), de laagste temperatuur in 13 jaar. De vorst is ook doorgedrongen tot het zuidoosten van Europa waar begin deze maand nog zomerse temperaturen zijn gemeten. Op Kreta was Nieuwjaarsdag met 29,8 graden bijna tropisch warm.

Bron: knmi.nl