Klimaatverandering verergert hooikoorts

Niezen, verstoppingen, en loopneusneuzen vanwege hooikoorts kunnen in de toekomst langer gaan duren omdat de klimaatverandering het stuifmeelseizoen zal verlengen, hebben artsen in Italië verklaard.

Het pollenseizoen evenals de hoeveelheid pollen in de lucht zijn progressief verhoogd tijdens een zes jaar durende studie in Italië, werd door de artsen verteld tijdens een bijeenkomst van de American Academy of Allergy, Astma & Immunology in New Orleans.

Het team van de Universiteit Genua legde de registratie van pollen vast, hoe lang de pollen seizoenen duurden en de gevoeligheid voor vijf soorten pollen in de Bordighera regio van Italië 1981-2007.

“Door het bestuderen van een welbepaald geografisch gebied, merkte we dat de geleidelijke stijging van de gemiddelde temperatuur, de duur van de seizoenen stuifmeel van sommige planten is verlengd en dus ook de totale lading stuifmeel,” Verstelde Dr Walter Canonica, die werkte op de studie , in een verklaring.

 

 

Het percentage patiënten met reacties op de allergenen verhoogde gedurende de hele studie, maar het is niet duidelijk of langere stuifmeel seizoenen eigenlijk uiteindelijk ook meer mensen die risico laten lopen op het ontwikkelen van allergieën, aldus de onderzoekers. Allergische rhinitis, beter bekend als hooikoorts, is een reactie op binnenshuis of buitenshuis vrijgekomen allergenen, zoals pollen.

“Langere stuuifmeelseizoenen en een hoog niveau van stuifmeel kunnen de symptomen verergeren, zeker voor mensen met allergische rhinitis en voor degenen die eerder minimale symptomen vertoonden,” zei de AAAAI’s Estelle Levetin, die overigens niet was niet betrokken bij het onderzoek.

Ongeveer 25 miljoen Amerikanen, bijna de helft van hen kinderen, had hooikoorts in het afgelopen jaar, volgens de Amerikaanse Centres for Disease Control and Prevention. – Reuters