Klimaatverandering

Klimaatverandering is de verandering van het gemiddelde weertype of klimaat over een bepaalde periode. De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur, veranderingen van luchtstromingen en van de waterkringloop en daarmee van de bewolking en de hoeveelheid neerslag op Aarde. Deze veranderingen hebben invloed op woestijnvorming, wetlands, overstromingen door buiten hun oevers tredende rivieren en de grootte van ijskappen en gletsjers. Op langere termijn hebben klimaatveranderingen ook invloed op zeestromingen, het zeeniveau en het zoutgehalte van het zeewater.

 

 

Klimaatverandering veranderd mens in heethoofd

Klimaatverandering veranderdert mens in heethoofd; meer geweld door opwarmende aardeKlimaatverandering brengt de nodige problemen met zich mee: onder meer een hogere zeespiegel, droogte, verwoestijning en extremer weer. En nu blijkt dat we aan dat rijtje nog een nieuw gevaar kunnen toevoegen: de medemens. Nieuw onderzoek toont aan dat een warmer klimaat bijdraagt aan meer conflicten en geweld.

» meer…

 

Meer stormen door klimaatverandering

Nederland krijgt door de klimaatverandering meer met stormen te maken. Ook het begin van het stormseizoen zal gemiddeld eerder van start gaan. De kans dat de stormkracht in de toekomst de 12 Beaufort overschrijdt, is echter te verwaarlozen. Voordeel voor de Nederlandse situatie is ook dat de stormwind over het algemeen meer uit west-zuidwestelijke richting zal gaan waaien. Daardoor wordt de kans op een stormvloed, zoals die in 1953 optrad en de dijken in Zeeland en een deel van Zuid-Holland deed breken, kleiner.

» meer…