KNMI Bijzonder warm weekeinde

Dit weekeinde wordt vrijwel zeker het warmste van het jaar en het warmste in jaren. Zaterdag en zondag wordt het op veel plaatsen in ons land tropisch warm met temperaturen van 30 graden of hoger.

 

KNMI geeft waarschuwing voor extreme hitte (foto: Jannes Wiersema) KNMI geeft waarschuwing voor extreme hitte (foto: Jannes Wiersema) Ook aan de kust wordt het warm al kan een zeewind daar later in de middag verkoeling geven. In het binnenland is lokaal zelfs 35 graden mogelijk. Hoe uitzonderlijk is dat?

 

Tropische dagen met een maximumtemperatuur van 30,0 graden of hoger komen in ons land vrijwel ieder jaar voor. Het grootste deel van het land telt doorgaans twee tot vijf tropische dagen per jaar, de minste aan de kust.

 

Van een officiële hittegolf is in ons land sprake als de temperatuur in De Bilt op minstens vijf opeenvolgende dagen 25,0 graden of hoger is en in die periode op minstens drie dagen 30 graden of hoger. Afgelopen donderdag werd de 25 graden hier echter niet gehaald zodat er (nog) geen sprake is van een landelijke hittegolf.

 

Hoogste temperaturen

 

Een temperatuur van 34 à 35 graden of hoger is de laatste jaren vrijwel elke zomer wel op één of meer dagen bereikt. Vorig jaar is op 28 juni in Hupsel in het oosten van ons land en Eindhoven 34,5 graden gemeten. Meer dan 35 graden is in ons land het laatst gemeten in de zomer van 2010. Op drie dagen kwam de temperatuur toen boven de 35 graden. Op 9 juli van dat jaar noteerde Arcen (L) met 36,2 graden de hoogste waarde.

 

Op 20 augustus 2009 werd in Ell (L) 37,0 graden gemeten. Op 19 juli 2006 bereikte Westdorpe in Zeeland 37,1 graden. Ook in de zomer van 2003 zijn in ons land temperaturen van meer dan 37 graden gemeten. Op 7 en 8 augustus 2003 noteerde Arcen achtereenvolgens 37,8 graden en 37,7 graden en op 12 augustus van dat jaar 37,2 graden. In Maastricht is 37 graden of hoger in de afgelopen ruim honderd jaar vier keer voorgekomen.

 

De hoogste temperatuur ooit ergens in ons land op een weerstation van het KNMI gemeten is 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warsnveld.

 

Eerste tropische dagen

 

In De Bilt is tropische warmte dit jaar niet eerder voorgekomen. Landelijk was 23 mei de eerste tropische dag van 2012 met 30,8 graden als hoogste waarde in Hupsel. Ook in juni en in juli is lokaal meer dan 30 graden gemeten, maar de meteorologische zomer heeft tot nu toe niet gegrossierd in warmte. Mei leverde weliswaar nog zes zomerse dagen op, maar daarna bleef warmte vaak uit. Deze meteorologische zomer (juni, juli en augustus) heeft half augustus nog slechts de helft van het normale aantal van 21 zomerse dagen (25,0 graden of meer) opgeleverd.

 

Warmtegetal

 

Ook het zogenoemde warmtegetal over de periode april tot en met oktober geeft een indruk van de voorlopige hoeveelheid warmte. Dat wordt berekend door het aantal graden dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt boven 18,0 graden ligt op te tellen. Het warmtegetal was half augustus in De Bilt opgelopen tot 60 maar komt na het tropische weekeinde een stuk hoger te liggen, waarschijnlijk in de buurt van de 80. Daarmee komt deze zomer wat warmtegetal betreft voorlopig bij de 27 warmste zomerperiodes sinds 1901 (Zie voor alle warmtegetallen sinds 1901 onder Verder Lezen).

 

Bron: knmi.nl