Licht verergert migraine

Het lijkt een inkoppertje maar licht verergert migraine. Een ontdekking onder blinde mensen heeft wetenschappers geholpen de oplossing van het raadsel te ontdekken hoe licht migraine kan laten verergeren van een simpele hoofdpijn tot ene hoofd-splitter.

 

Het probleem lijkt te liggen in een bundel van cellen in het netvlies, zeggen de auteurs.

Onderzoekers van Beth Israel Deaconess Centre, een filiaal van Harvard Medical School, maakte de vondst bekend na goed te filosoferen over waarom sommige blinde mensen die last hebben van migraine ook gevoleig zijn voor met foto-fobie – een extreme gevoeligheid voor licht dat deze hoofdpijnen vreselijk verergert.

 

De test is ook voortgezet bij ratten om het pad te volgen naar een groep van neuronen die geactiveerd werden tijden s migraineaanvallen.

 

 

In een document online gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience, heeft het team gemeld hoe zij  twee groepen  van migraine-lijden blinde personen hebben onderzocht door ze bloot te stellen aan fel licht waardoor men last kreeg van pijn, vooral bij blootstelling aan blauw of grijs licht.

 

Een groep blinde mensen had geen last van versterkte hoofdpijn simpelweg omdat ze geen licht zien. “De optische zenuwen sturen geen lichtsigenalen naar de hersenen en dus wordt het migraine-effect niet versterkt”, verterlt auteur Rami Burstein.

 

Het helpt niet als de personen direct naar een donkere kamer gaan, omdat de cellen in de hersenen nog even ‘aan’ blijven als de lichtsignalen stoppen. “De hoofdpijn versterkt in het donker zelfs nog twintig tot dertig minuten” aldus Burstein. Voor migrainepatiënten is het onderzoek hoopgevend denken de onderzoekers.

 

Wetenschappers hopen met een medicijn te komen dat bepaalde zenuwbanen blokkeert. Hierdoor kunnen migrainepatiënten licht verdragen zonder daardoor nog meer pijn te lijden.