Longpatienten hebben meer klachten door winterweer

De winter is voor veel mensen het seizoen van skiën, schaatsplezier en mooie winterwandelingen. Voor veel astmapatiënten is het winterseizoen een stuk minder leuk. Door kou, snijdende wind of mist kunnen de astmaklachten erger worden. Patiënten krijgen last van kortademigheid, hoesten of piepen op de borst. Ruim 1,6 miljoen Nederlanders heeft last van astma. Kou, mist en een allergie voor schimmels kunnen voor astmapatiënten extra klachten geven. De behandeling van de combinatie van astma met allergie wordt vaak onvoldoende behandeld. 

 

 

Ziekenhuizen in Zuid-Limburg vandaag een grotere toestroom van mensen met longaandoeningen als gevolg van het winterweer. Vrijdag lag de longafdeling van het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM) al vol, aldus een woordvoerder.

 

Ook een woordvoerder van het Atriumziekenhuis in Heerlen meldde zaterdag dat vooral ouderen door de kou in de problemen komen, en dan met name mensen met longaandoeningen. De woordvoerder van het azM wees op het eerder deze week afgegeven smogalarm voor Limburg. „Er zit hier en in België te veel fijnstof in de lucht, en dat in combinatie met de vrieskou is niet goed voor mensen met COPD of andere longaandoeningen.”

Naast kou kunnen in de winter ook schimmels voor problemen zorgen. Doordat het in de winter vochtiger is neemt de hoeveelheid schimmels in en rondom het huis toe. Deze schimmels, die vaak niet zichtbaar zijn, kunnen bij astmapatiënten zorgen voor aanzienlijke klachten.

 

Tips

Astmapatiënten kunnen aan de huisarts advies vragen over medicatie bij astma in combinatie met allergie. Daarnaast kunnen de onderstaande tips helpen om in de winter de astmaklachten zoveel mogelijk te beperken.

 

  • Adem zoveel mogelijk door de neus om de lucht te verwarmen voordat deze wordt ingeademd.
  • Probeer buiten een sjaal voor de mond te dragen.
  • Voorkom sterke temperatuurwisselingen zoveel mogelijk.
  • Sport in de winter zoveel mogelijk binnen in een verwarmde vochtige ruimte.
  • Houd het in de winter bij lichtere buitenactiviteiten zoals wandelen, dit is vaak langer vol te houden dan hardlopen. Toch buiten sporten: zorg voor een goede lange warming-up, train met een lagere intensiteit en begin rustig.
  • Licht de sportinstructeur in, zodat het trainingsprogramma eventueel kan worden aangepast.
  • Geef schimmels zo min mogelijk kans door het huis te controleren op lekkages.
  • Zorg ervoor dat het vocht dat vrijkomt bij het koken of douchen direct wordt afgevoerd.

Bron: medicalfacts.nl