Meeste dieren kunnen wel tegen kou

BREDA – Het kan vriezen dat het kraakt, de meeste dieren laat het koud.

De dierenambulance van het asiel in Breda draait vooralsnog geen overuren.

“Wel is het zo dat er vaker gebeld wordt dan normaal. Mensen maken zich sneller zorgen. Zien ze een kat door de sneeuw lopen, denken ze meteen dat-ie verhongert”, zegt Dorine Bakkers van het asiel in Breda.

Volgens haar kunnen de meeste dieren wel tegen een stootje. “Neem katten. Als die het koud hebben, houden ze hun pootjes onder hun lijf als ze liggen. De vacht doet de rest.”

Kinderboerderijen zijn doorgaans goed uitgerust om de koude op te vangen. De meeste complexen hebben zowel binnen- als buitenruimtes. De binnenruimtes worden op een laag pitje verwarmd, zodat het er nooit vriest. Dieren kunnen zelf naar binnen gaan als zij dat willen. “Het is wel belangrijk dat geiten en bokjes extra hooi krijgen. Het gras is immers weg en ze moeten voldoende voedsel binnen krijgen. Zeker met deze kou”, aldus Bakkers.

Het dierenasiel in Breda rekent op grotere problemen als de strenge vorst nog een tijd aanhoudt. Bakkers: “Wat je dan gaat zien, is dat eenden, zwanen en andere vogels vast komen te zitten in het ijs.”

Eigenaar Toine Peemen van Hoeve Galderzicht bij Breda heeft de kou naar eigen zeggen onder controle. “Maar lastig is het wel. De paarden zijn de sneeuw nog niet gewend. Het is donker in de stallen, omdat de ruiten in het dak onder de sneeuw zitten. Daar kunnen ze slecht tegen.

 

 

 

Een ander probleem is dat de paarden niet graag de hele dag op stal staan. Ook dat zijn ze niet gewend. Niet alle paarden kunnen naar buiten. Er mag immers geen sneeuw onder de hoefijzers komen.” Peemen heeft zeventig paarden van derden onder zijn hoede. “Met dit weer willen veel mensen gebruikmaken van de binnenpiste.

 

De paarden die wel naar buiten gaan, bedekken we met een extra deken. In de stallen leggen we een extra laag strooi. Dat zorgt voor warmte.”

 

Bron: BN Destem