Mensen agressiever in warmer klimaat

De opwarming van de Aarde zou de mens een stuk agressiever kunnen maken. Dat meldt National Geographic op basis van een studie. Naarmate de temperatuur stijgt zou ook de criminaliteit toenemen.

 

Het onderzoek bekeek de cijfers van misdaden tussen 1950 en 2008. Op basis van die statistieken zou het aantal moorden en aanslagen in de Verenigde Staten met honderdduizend gevallen per jaar toenemen als de temperatuur met 4,4 graden stijgt. Het rapport van het IPCC van 2007 voorspelde tegen het einde van de eeuw een opwarming van 1,1 tot 6,4 graden.

 

Meer geweld
“Warmere temperaturen maken mensen sneller slecht gezind en geïrriteerd”, zegt Brad Bushman, psycholoog van de universiteit van Michigan. “En die mensen zullen sneller overgaan tot geweld.”

Bij warmer weer hebben mensen ook vlugger de neiging om naar buiten te gaan. Dat verhoogt het sociaal contact, alsook de gelegenheden om een misdaad te begaan, stelt socioloog Matthew DeLisi, van de Iowa State University.

Armoede
De opwarming van het klimaat zal natuurlijk ook de armoede doen toenemen. Op veel plaatsen zullen mensen minder gemakkelijk voedsel vinden. Die onzekerheid kan ook tot geweld leiden. Burgers dreigen sneller naar het buitenland te verhuizen, en ook dat is weer een risicofactor.

 

In de VS viel iets gelijkaardig op te merken na orkaan Katrina. Toen vluchtten heel wat inwoners van New Orleans naar Houston. Kort daarop merkten de autoriteiten in Houston een toename van het aantal moorden op. Vaak ging het om conflicten tussen straatbendes uit New Orleans en uit Houston.

 

Op wereldschaal zouden deze ontwikkelingen natuurlijk veel groter kunnen worden. Oorlogen en genocide onder impuls van global warming zijn niet uitgesloten. (gb)

Bron: nationalgeographic.com