Mensen in steden hebben meer last van hooikoorts

Hoe meer C02 in de lucht, hoe meer mensen last krijgen van hooikoorts. De allergie kan worden gelinkt aan de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer.

Het stuifmeel van bepaalde planten en bomen zorgt voor een allergische reactie: hooikoorts.

Dat blijkt uit onderzoek van de EGU (European Geosciences Union) in dertien Europese landen.

Meer stuifmeel
Hooikoorts wordt veroorzaakt door het stuifmeel, de pollen, van bepaalde planten en bomen. De laatste jaren is het aantal mensen dat last heeft van hooikoorts sterk toegenomen. Dit komt doordat planten meer stuifmeel zijn gaan produceren.

Eerder onderzoek suggereerde dat de hogere temperaturen in Europa de oorzaak waren van deze toegenomen productie. Dat blijkt niet waar te zijn. Onderzoeker Annette Menzel: ‘We hebben pollen uit relatief warme en relatief koude jaren met elkaar vergeleken. De toename van de temperatuur had geen invloed op de productie van het stuifmeel.’

Steden
Uit de resultaten van de meetstations bleek echter dat de hoeveelheid CO2 in de lucht wel van invloed is op de hoeveelheid pollen. De onderzoekers vergeleken de stuifmeelproductie van planten in steden en planten in landelijke gebieden met elkaar.

De planten en bomen in de steden produceerden zestig procent meer pollen dan de planten in landelijke gebieden. Dit komt omdat de lucht in grote steden meer CO2 bevat.

De onderzoekers bieden een mogelijke oplossing: het stadsbestuur moet alleen bomen en planten plaatsen waar mensen met hooikoorts niet gevoelig voor zijn.

Door Aline de Bruin Elsevier.nl