Nieuwe relatie gevonden tussen luchtverontreiniging en slaapapneu

Wetenschappers hebben een nieuwe relatie gevonden tussen luchtverontreiniging en verstoorde ademhaling tijdens de slaap.

Antonella Zanobetti en collega’s voerden een onderzoek uit onder 6.000 deelnemers tussen 1995 en 1998 uit waarin zij het verband tussen luchtverontreinigingsniveaus, temperatuursstijging  en slaapapneu hebben bestudeerd.

 

“Onze hypothese was dat de toename in de luchtverontreiniging zou worden geassocieerd met een verhoogd risico van SDB en nachtelijke hypoxie, alsmede met een verminderde kwaliteit van de slaap,” zei Zanobetti.

 

Om de invloed van de seizoenen te onderzoeken, voerden ze een aparte analyse uit, waarbij ze de seizoenseffecten toevoegden aan het niveau van de luchtverontreiniging in de vorm van fijn stof onder de 10 microgram, die gewoonlijk wordt geassocieerd met het verkeer.

“We hebben nieuwe aanwijzingen gevonden voor de vervuiling en temperatuureffecten op slaapapneu, ‘zei Zanobetti.

“Deeltjes kunnen van invloed zijn op de slaap door middel van effecten op het centrale zenuwstelsel, evenals de bovenste luchtwegen. Slechte slaap [geassocieerd met een slechte gezondheid] kan arme stedelijke bevolking onevenredig sterk treffen. Onze bevindingen suggereren dat een mechanisme voor een slechte nachtrust en slapen de gezondheid kan verschillen in relatie tot milieu-vervuiling. ”

 

Deze studie is van groot belang, aangezien steeds meer wetenschappers het cruciale belang van de slaap aantonen voor de gezondheid en welzijn.  SDB verhoogt risico’s voor hart-en vaatziekten, beroertes en andere belangrijke aandoeningen.

 

Bron: Sify.com