RIVM waarschuwt voor hitte

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vanwege het warme weer het Nationale Hitteplan in werking gesteld. Dit betekent dat het RIVM, de GGD’s en het Rode Kruis waarschuwen voor de hitte.

De weersverwachting laat zien dat het de hele week zomers weer blijft. Dit geldt vooral voor het zuidoosten van Nederland. Later kan het op meer plekken tropisch warm worden.

Het Nationaal Hitteplan is twee jaar geleden opgesteld en treedt in werking als de temperatuur vier dagen boven de 27 garden uitkomt.

 

Adviezen

Het plan moet ervoor zorgen dat hulpdiensten en zorginstellingen sneller mensen kunnen helpen. Ook staan er adviezen in voor het omgaan met extreme hitte.

Om uitdroging te voorkomen moeten ouderen en mensen met een zwakke gezondheid meer drinken. Ook raadt het instituut hen aan om op een andere manier verkoeling te zoeken, zoals met een mobiele airco of met koelvesten.

 

 

Risico’s

Het RIVM wil met het hitteplan voorkomen dat veel mensen overlijden als gevolg van de warmte. Ieder jaar komen namelijk meer mensen om tijdens warme perioden, zo stierven er tijdens een hittegolf in 2003 naar schatting 1500 mensen.

Daarnaast, zo stelt het RIVM, “is er bij aanhoudende hitte een veel grotere groep mensen die ongemak ondervindt en wier kwaliteit van leven wordt aangetast”.

 

Wat kunt u doen om ongemak tijdens hitte te beperken?

Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:

 

Drink voldoende

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.

Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

 

Houd uzelf koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche.

Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

 

Houd uw woning koel

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals `s avonds, `s nachts en `s ochtends.

 

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

 

Bron: rivm.nl