Somber weer leidt niet perse tot winterblues

Door onze redactie wetenschap
Rotterdam, 14 okt.

 

Het weer heeft nauwelijks invloed op het humeur. Gemiddeld dan. Wel bestaan er flinke verschillen tussen mensen: sommigen raken wel somber van regen of te weinig zonlicht, maar daar staat tegenover dat anderen er dus juist opgewekt van worden.

 

Dat schrijft een team van psychologen uit regenachtig Schotland, Duitsland en Nederland in het oktobernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Emotion. De psychologen vroegen ruim 1.200 Duitsers tussen 13 en 68 jaar een maand lang vrijwel dagelijks via internet hoe goed (sterk, actief, geïnspireerd), hoe slecht (bang, geïrriteerd, schuldig) en hoe moe ze zich voelden.

 

De antwoorden koppelden ze aan gegevens van de Duitse meteorologische dienst (temperatuur, zonuren, windkracht, neerslag en luchtdruk) en aan informatie over zonsopkomst en -ondergang. Er deden elk seizoen ruim tweehonderd mensen mee.

 

Onder geen van de weersomstandigheden voelde iedereen zich gemiddeld beter. Wel waren mensen gemiddeld iets minder moe naarmate de zon langer scheen, maar dat had slechts een klein effect. Het algemeen geaccepteerde idee dat alle mensen vrolijk zouden worden van mooi, zonnig weer klopt dus niet.

 

Sommige mensen zijn wél heel gevoelig voor weersomstandigheden, met name voor het aantal uren tussen zonsopkomst en zonsondergang, zo blijkt uit de grote onderlinge verschillen in het onderzoek. Maar tegenover die mensen met winterblues staan weer mensen die de donkere winterdagen juist wel prettig vinden.

 

Weersgevoeligheid hangt niet samen met andere doorslaggevende persoonlijkheidseigenschappen. Niet met leeftijd of geslacht, en ook niet met de eigenschappen waarmee psychologen het menselijk karakter graag beschrijven (de Big Five): extraversie, emotionele stabiliteit, vriendelijkheid, zorgvuldigheid en openheid voor nieuwe ervaringen. Misschien moeten we weersgevoeligheid zien als karaktereigenschap, aldus de onderzoekers.
 

 

Bron: NRC