Spookzomer in aantocht

De kaarten tonen nog altijd een verkeerde drukverdeling voor deze tijd van het jaar. Hogedrukgebieden ten zuiden van ons en een depressie nabij IJsland. Pas in het nieuwe weekeinde treed er een verandering op. Dan daalt de druk boven onze omgeving, hierdoor komen wij in een wisselvallig weertype terecht. Het wordt dan ook wat minder zacht. Een terugkeer naar een nieuwe vorstperiode zit er echter niet in.

 

In dit bericht kijken we verder dan twee weken vooruit! Een lente en zelfs al een zomerverwachting voor dit jaar wordt hier beschreven! Onlineweather gaat er van uit dat de lente normaal tot te iets te warm zal verlopen. De maanden maart en april zullen niet zoveel afwijken. De poolwervelsterkte valt erg mee. Het weer zal in dit tijdvlak zich dan ook normaal gaan gedragen. De maand mei wordt iets te warm, en juni juist een fractie te koud.

 

Daarbij komt een flinke versterking van de poolwervel, veroorzaakt door het opwarmen van het aardoppervlak. Dit gecombineerd met een afwijkend stromingspatroon in de stratosfeer zorgt voor een grotere kans op regen en onweersbuien. Juni zal daarbij in zijn geheel te nat de boeken in gaan.

 

 

 

Spookzomer of niet? De maanden juli, augustus en september zullen extreem nat en warm gaan verlopen. De zomer gaat zich als een spookzomer gedragen met veel en hevige onweersbuien met daarbij grote kans op hagel en extreme neerslagsommen. Ook zeer zware windstoten en een mogelijke tornado (windhoos) behoren tot de mogelijkheid! Dit weerfenomeem kan voor veel schade gaan zorgen en zal tot alle waarschijnlijkheid ook tot meerdere weeralarmen leiden. Juli en augustus worden maanden met een abnormale neerslagintensiteit. Bij deze buien kan er in korte tijd tussen de 50 en 120 mm regen vallen, onvervalste tropische buien dus.

 

Deze worden opgewekt door de hoge zonnecyclus in vergelijking tot voorgaande jaren en een abnormale afkoeling van de stratosfeer. De gehele zomer zal de lucht op grote hoogte boven onze omgeving koud zijn. Deze koude bovenlucht wordt gecombineerd met een warme grondwind. Door grote temperatuursverschillen tussen beiden atmosfeerlagen zal de voeding voor zware buien groot zijn. De gegevens zijn gebaseerd op de hoge zonnecycli, afwijkende temperaturen in de oceanen en het afnemen van een La Nina.

 

bron: meteo-info.nl