Tropisch weekeinde

Het afgelopen weekeinde zijn in ons land op veel plaatsen tropische temperaturen gemeten tussen 30 en 35 graden. Het KNMI gaf waarschuwingen (code geel) uit voor de warmte.

 

Ook werd het Nationaal Hitteplan (NHP) van het RIVM van kracht. Het NHP voorziet burgers en zorgverleners van informatie, tips en handelings-perspectievenen en adviseert gemeenten bij evenementen.

Ell in Limburg was het warmste meetpunt met zaterdag en zondag en achtereenvolgens maximaal 35,5 graden en 36,7 graden. De Bilt had in het weekeinde zijn eerste twee tropische dagen van 2012 met maxima van 32,0 en 33,0 graden. Voor een landelijke hittegolf zijn in De Bilt minstens vijf zomerse – en drie tropische dagen vereist. Deze week worden hier geen tropische temperaturen meer verwacht en neemt de warmte geleidelijk af zodat het van een hittegolf geen sprake is.

Zondag was het met name in het zuiden en oosten warm, maar aan de kust bracht een wind van zee verkoeling. Gemiddeld over alle KNMI-weerstations was het zaterdag met 31,6 graden vrijwel even warm als zondag met 31,8 graden. In Maastricht kwam de temperatuur zondag gedurende het hele etmaal van 19 augustus niet lager dan 23,1 graden, bijzonder warm voor de nachtelijke uren. Ook zorgden lokale regen- en onweersbuien die door de hitte ontstonden later in de middag en avond voor verkoeling.

De regen was gemengd met saharazand, dat met de zuidelijke wind op grote hoogte uit het gebied van de Sahara werd aangevoerd. Doordat er weinig neerslag viel, bleef het saharazand achter en was het op plekken, zoals auto’s en tuinmeubilair zichtbaar. Het KNMI ontving verschillende meldingen en vragen hierover.

Geen warmterecords

 

Uitzonderlijk waren de maximumtemperaturen niet. Een temperatuur van 34 à 35 graden of hoger is de laatste jaren vrijwel elke zomer wel op één of meer dagen bereikt. Meer dan 35 graden is in ons land twee jaar geleden het laatst gemeten op drie dagen. Op 9 juli 2010 noteerde Arcen met 36,2 graden de hoogste waarde.

Op 20 augustus 2009 werd in Ell 37,0 graden gemeten, vergelijkbaar dus met de warmte van afgelopen zondag. Op 19 juli 2006 bereikte Westdorpe in Zeeland 37,1 graden. Ook in de zomer van 2003 zijn in ons land temperaturen van meer dan 37 graden gemeten. Op 7 en 8 augustus 2003 noteerde Arcen achtereenvolgens 37,8 graden en 37,7 graden en op 12 augustus van dat jaar 37,2 graden. De hoogste temperatuur ooit ergens in ons land op een weerstation van het KNMI gemeten is 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld.

 

Bron: knmi.nl