Waarom allergieen een volksziekte worden

Waarom allergieen een volksziekte worden

 

Miljoenen mensen in Duitsland hebben last van hooikoorts en andere allergieën – en de tendens is stijgende. Recent hebben wetenschappers daar een verklaring voor gevonden: Ozon gaat met pollen of stof een stevige verbinding aan. Het stuifmeel is daarmee meer agressief.

 


Plaaggeesten voor allergiepatienten

Wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz hebben samen met collega-onderzoekers uit Zwitserland berkenpollen ontleed en kwamen tot een verrassende conclusie: “berkepollen zijn door toenemende milieuverontreiniging twee tot drie keer agressiever,” vertelt SWR Milieu redacteur Werner Eckert. Dit is de schuld van de allergene eiwitten in de pollen. Komen ozon en stikstofverbindingen hiermee samen, dan verandert het eiwit. Het is vervolgens veel sterker dan “pre-industriële berkenpollen,” zegt Werner Eckert.

 

“Foto-smog” effect versterkt de wijdverspreide ziekte van hooikoorts
Meer dan 40 procent van de bevolking lijdt aan hooikoorts, en dat wordt veroorzaakt door pollen van verschillende planten (bomen, grassen, granen, kruiden). Een pollenallergie uit zich in de neus-, oog-symptomen en / of astmatische klachten. (Bron: Universiteit van Heidelberg)
De belangrijkste rol voor ernstige allergische reacties speelt in de perceptie van de onderzoekers de ozon. Hoe meer ozon in de lucht aanwezig is, des te meer lijden mensen met een allergie. Men spreekt ook wel van de zogenaamde “foto-smog”, aldus Werner Eckert. En dat betekent ook: “Uitlaatgasdampen, zoals diesel maar ook tabaksrook kunnen nog veel schadelijker zijn dan de wetenschappers hadden gedacht.”
Wetenschappers sluiten een onderzoeksgat

 

Al langer hebben deskundigen een relatie gelegd tussen ozon en sterker wordende allergieën. Maar tot nu toe lag er nog steeds een gapend gat tussen de vermoedens en bewijzen. Men had destijds berekend dat ozon slechts een nanoseconde op pollen of stof actief kan blijven. Dat was te kort om de allergische reacties te verklaren. “Maar nu hebben wetenschappers tussenvormen ontdekt, die tot anderhalve minuut actief kunnen blijven”, zegt hoofdredacteur Werner Eckert. “Ze kunnen het lichaam veel meer schade aanrichten.”

 


Een gevaarlijke mix
Stijgt het risico op kanker?
De onderzoekers waarschuwt dat ozon niet alleen allergene eiwitten in de pollen veel agressiever maakt. “De resultaten van de  wetenschappers kunnen waarschijnlijk ook verklaren waarom diesel uitlaatgassen en tabaksrook veel gevaarlijker zijn dan ze zouden moeten zijn,” zegt Werner Eckert. Dieseluitlaatgassen en tabaksrook bevatten “polycyclische aromatische koolwaterstoffen”. Wanneer deze stoffen reageren met zuurstof, kunnen ze gemakkelijker kanker veroorzaken.

 

 

Bron: svr.de