Wat is nu eigenlijk hooikoorts?

Hooikoorts

Velen hebben last van de hooikoorts allergie. Vanaf het voorjaar worden al een hoop mensen getroffen door de pollen van de bomen, maar het gros van de mensen krijgt last vanaf half mei: de grassen beginnen nu ook met productie van de pollen. Elk jaar verhoogt het aantal mensen met allergie voor deze pollen.

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts, ook wel in technische termen “seizoensgebonden allergische rhinitis” genoemd, is een allergie voor de luchtwegen. Je lichaam gaat reageren tegen deze gras- of boompollen. Het afweersysteem van je lichaam gaat in actie schieten en antistoffen gaan op jacht op de pollen in je luchtwegen. En deze reactie, die eigenlijk niet nodig is, want die pollen zijn helemaal niet gevaarlijk, zorgen ervoor dat je de reactie krijgt van hooikoorts. Een lichamelijke reactie alsof je ziek bent. Bij echte ziekte is het goed dat je lichaam reageert, bij allergie reageert je lichaam tegen iets waar het helemaal niet moet tegen reageren.

De klachten
Je krijgt een prikkeling van de neus en bijgevolg nieusbuien en een overvloedige waterige en lopende neus. Eveneens kan dit alles leiden tot verlies van geur en smaak door de verstopping van de neus en door het opgeblazen gevoel eveneens tot hoofdpijn. Voor de oren kan de buis van Eustachius (die de oren met de keel verbinden) een gevoel van druk en pijn in de oren geven. Je keel kan een branderig gevoel geven. Eveneens een droge irriterende hoest, kortademigheid en/of een piepende ademhaling kunnen voorkomen. Eveneens (maar in mindere mate) kunnen zwellingen rond de mond en gezicht voorkomen. Moeheid en lusteloosheid.
Tot slot ontsnappen de ogen er ook niet aan. Jeuk en irritatie. Eveneens bloeddoorlopen ogen en gezwollen oogleden kunnen voorkomen.

Wat veroorzaakt hooikoorts?
Het stuifmeel van de grassen en bomen zorgt voor de hooikoorts. Dit stuifmeel, ook wel “pollen” genoemd zorgt voor de (foutieve) afweerreactie van het lichaam. Stuifmeel komt overdag vrij en zweeft rond in de lucht. Bij warm, droog en winderig weer zijn zo de concentraties zeer hoog. De meeste mensen die hooikoorts hebben, reageren op de grassen, maar een minderheid reageert eveneens op het stuifmeel van bomen. Hoe kleiner het stuifmeel is van de boom of gras, hoe verder de pollen geraken en dus allergie kunnen veroorzaken. Zo kan je toch een allergie hebben voor bijvoorbeeld de berk, ondanks in de buurt totaal geen berk staat. Hooikoorts wordt uitsluitend veroorzaakt door levende planten (hooi is dood en geeft dus geen allergische reactie); niet enkel de graansoorten geven trouwens een allergische reactie, ook de meeste gazon- en weideplanten.

Afbeeldingsresultaat voor pollen

Hoe komt het?
Hooikoorts is genetisch bepaald. Indien je beide ouders geen hooikoorts hebben, heb je zelf maar 10% kans om dit toch te hebben. Heeft een van de beide ouders hooikoorts, heeft het kind 50% kans en indien beide ouders hooikoorts hebben, dan heb je zelfs 90% kans om hooikoorts te hebben. Het is echter niet enkel genetisch aangelegd. Onderzoek wijst uit dat de luchtvervuiling hier ook voor een belangrijk deel voor tussenzit. Tot slot blijkt ook nog een mogelijke oorzaak te zijn dat we te proper leven: antibiotica, sterke hygiëne, enz. Het komt erop neer dat ons lichaam te weinig in contact komt met “vuil” en hierdoor sneller gaat reageren.

Goed om weten
Personen die allergisch zijn voor berkenpollen, hebben dikwijls (63%) ook een voedselallergie voor bepaalde vruchten (appels, hazelnoten, kiwi’s, perzik, kers, peer en meloen).
Allergieën voor het stuifmeel van de eik en de beuk zijn eerder zeldzaam en komen voor bij sommige personen met een berkenpollenallergie. Personen die allergisch zijn voor het stuifmeel van de bijvoet lopen eveneens een hoog risico op een voedselallergie voor selderij, wortel en venkel.
Het stuifmeel van de bomen van de dennenfamilie is niet allergieverwekkend.
Het stuifmeel van de paardekastanje kan oorzaak zijn van enkele zeldzame gevallen van buurtallergieën.

Vreemd verschijnsel
Als er grote hoeveelheden stuifmeel in de lucht zit, dan kan je op de grond, auto’s, tafel en andere (gladde) oppervlakken een laagje geel poeder zien. Dit is voornamelijk stuifmeel dat is neergeslagen op het oppervlak.
Om zoveel mogelijk allergie te vermijden, was de tafel af met een vochtige doek, zodat het stuifmeel niet opnieuw begint rond te vliegen en je lichaam er allergisch op kan reageren.

Ik moet vaak niezen en heb een jeukende neus, heb ik hooikoorts?
Dit is best mogelijk. Maar dergelijke klachten kunne ook een gevolg van iets anders zijn. Het hangt bovendien ook af of je de klachten enkel tijdens het hooikoortsseizoen hebt, of het hele jaar door. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van huisstofmijt, huisdieren, schimmels of andere aanleidingen die een allergie kunnen veroorzaken. U kan uw huisarts vragen voor een allergietest, die dan precies kan nagaan waarvoor u wel of niet allergisch bent en of u al dan niet hooikoorts hebt.

Afbeeldingsresultaat voor huisarts