Wereldwarmterecord na 90 jaar gesneuveld

Het Nationale Park Death Valley in Californië mag zich voortaan de warmste plek van de wereld noemen. Het hitterecord, dat negentig jaar lang op naam stond van El Azizia in Libië, is verworpen.

 

Dat heeft de Wereld Meteorogische Organisatie (WMO) bekend gemaakt. In tal van publicaties is vermeld dat de hoogste temperatuur ooit ergens op aarde gemeten op naam staat van El Azizia in Libië waar op 13 september 1922 een thermometerstand van 58 graden zou zijn gemeten.

Een commissie van deskundigen uit verschillende landen heeft na grondig onderzoek vastgesteld dat deze temperatuurmeting onjuist is. Onderzoekers hadden eerder al vraagtekens gezet bij dit mondiale warmterecord dat sterk afweek van de metingen in de naaste omgeving. De meting is volgens de WMO niet respresentatief omdat de thermometer niet betrouwbaar was, de waarnemer gebrek had aan ervaring en de meetapparatuur opgesteld was in de buurt van asfalt.

Het onderzoek is een voorbeeld van voortschrijdend inzicht. De voortdurende vooruitgang in kennis op het gebied van de meteorologie en klimatologie biedt mogelijkheden dan ooit om meetreeksen grondig te onderzoeken en verder te verbeteren.

Het absolute warmterecord van de wereld staat nu op naam van Greenland Ranch (Death Valley) in Californië waar op 10 juli 1913 een temperatuur van 56,7 graden is gemeten.

 

foto: Death Valley

 

De WMO heeft op internet een overzicht geplaatst van alle weerrecords in de wereld: http://wmo.asu.edu/

 

 

Bron: KNMI.nl