Zonlicht voorkomt depressie bij ouderen

5 mei 2008
Voldoende zonlicht verkleint niet alleen het risico op osteoporose, maar ook op een depressie. Dat blijkt uit onderzoek door VU medisch centrum onder 1282 ouderen met en zonder depressie. Hierin wordt aangetoond dat er een verband bestaat tussen depressie en het vitamine D-gehalte in het bloed. Bij ouderen met depressie is dit veel lager dan bij ouderen zonder depressie.

Een tekort aan vitamine D is eenvoudig te voorkomen door vaker in aanraking te komen met zonlicht.

 

 

Depressie komt vaak voor bij ouderen. Dertien procent van mensen in de leeftijd van 55 tot 85 jaar lijdt er aan. Volgens Witte Hoogendijk, hoogleraar Biologische Psychiatrie bij VUmc en GGZ Buitenamstel, is het verbazingwekkend dat het verband tussen vitamine D-gebrek en een depressie nog nauwelijks wetenschappelijk is onderzocht. “Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht.

 

Een tekort aan vitamine D is heel eenvoudig te voorkomen door vaak naar buiten te gaan.” Wandelen, fietsen, boodschappen doen en andere buitenactiviteiten vergroten de blootstelling van huid aan zonlicht en kunnen daarmee het risico op een depressie verkleinen. Naar het effect van lichttherapie via het oog wordt op dit moment nog onderzoek verricht.

 

Het verband tussen vitamine D en depressie werd aangetoond door analyse van gegevens uit het Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). In dit onderzoek worden zo’n 1300 ouderen gedurende een periode van twintig jaar gevolgd. Witte Hoogendijk: “We hebben gegevens vanuit bloedonderzoek bij ouderen met en zonder depressie met elkaar vergeleken en een aantal factoren die depressie beïnvloeden uitgesloten. Het blijkt dat ouderen met een depressie 14% minder vitamine D in hun bloed hebben dan ouderen zonder depressie. Vooral in stedelijke gebieden, hetgeen het verband met zonlicht onderstreept.”

 

De resultaten van het onderzoek worden op 5 mei gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry, het meest gezaghebbend internationaal vakblad voor de Psychiatrie.